Om te weten of een rol als HR-adviseur iets voor jou is, moet je eerst weten wat de verschillen zijn tussen de taken en verantwoordelijkheden van een HR-assistent en een HR-adviseur. Als HR-assistent ben je vooral bezig met operationele en administratieve taken, zoals het bijhouden van ziekteverzuim, het opstellen van functieomschrijvingen en het aanleveren van gegevens voor de salarisadministratie. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de HR-adviseur behalve uitvoerende taken ook een adviserende rol. Als HR-adviseur geef je advies aan het management over het personeels- en organisatiebeleid.
Voorbeeld recruitment
De HR-adviseur voert sollicitatiegesprekken en stelt strategieën op voor het aantrekken en behouden van werknemers. De HR-assistent helpt de HR-adviseur hierbij, bijvoorbeeld door arbeidscontracten op te stellen, afspraken in te plannen en gegevens van de sollicitanten op te vragen en te registreren.
Salaris
Als je doorgroeit van HR-assistent naar HR-adviseur veranderen niet alleen je taken, maar ook je salaris. Volgens onze jaarlijkse Salary survey verdien je als HR-assistent tussen de 31k en 44k per jaar, terwijl een baan als HR-adviseur je tussen de 39k en 55k per jaar oplevert.
Benodigde skills
Ook de skills die je nodig hebt als HR-adviseur zijn anders dan als HR-assistent. Binnen alle HR-functies is het belangrijk om goede communicatievaardigheden te hebben, goed te kunnen organiseren en flexibel te zijn. Je moet namelijk snel kunnen schakelen wanneer het personeel bij je komt met vragen. Als HR-adviseur moet je daarnaast beschikken over een kritische blik en analytisch vermogen, zodat je snel verbanden kunt leggen en problemen in de organisatie kunt herkennen en oplossen. Ook moet je precies begrijpen hoe de organisatie in elkaar zit om op gelijk niveau te kunnen sparren met het management.
Laat zien wat je kan
Ervaring is alles binnen HR. Wil je graag doorgroeien tot HR-adviseur, laat je leidinggevende dan zien dat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging door initiatief te nemen en zoveel mogelijk nieuwe taken op je te nemen. Vraag bijvoorbeeld of je eens bij vergaderingen mag aanschuiven, en geef aan dat je graag wilt meewerken aan nieuwe projecten. Probeer te laten zien dat je innovatief en creatief kunt denken, net als een HR-adviseur. Ga binnen je huidige team op zoek naar processen die verbeterd kunnen worden, en draag ideeën aan om dit te doen. Zo laat je zien dat je advies kunt uitbrengen en van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie.
Probeer de business te begrijpen
De beste HR-professionals zijn mensen die van nature geïnteresseerd zijn in de organisatie. Vraag je altijd af waarom bepaalde dingen gebeuren. Als er bijvoorbeeld sprake is van een retentievraagstuk, hoge wervingsactiviteit of een tekort aan bepaalde professionals, probeer dan te bedenken wat de achterliggende reden hiervan is. Dit helpt je om de organisatie beter te begrijpen, waardoor je als HR-adviseur straks betere adviezen kunt geven.
Kijk kritisch naar de organisatie
Als het jouw doel is om door te groeien tot HR-adviseur, is het ook belangrijk kritisch te kijken naar de organisatie waar je werkt en de rol die de HR-afdeling inneemt. Wordt de HR-afdeling in de eerste plaats gezien als ondersteunende afdeling, of wordt er van de HR-afdeling verwacht dat ze bijdragen aan de bedrijfsresultaten en strategievorming? In het tweede geval is de kans groter dat je door kunt groeien naar een meer adviserende HR-rol.
Maar ook het formaat van de HR-afdeling is belangrijk. In een groter team heb je meer doorgroeimogelijkheden en is er meestal een duidelijkere HR-strategie uitgestippeld. Een kleinere HR-afdeling heeft weer als voordeel dat je meer variatie hebt in taken. Het verschilt per persoon welk formaat team het beste bij jou en jouw carrièredoelen past.