Dat blijkt uit onderzoek van trainings- en adviesbureau Van Harte & Lingsma onder meer dan 500 hoger opgeleide Nederlanders met een fulltime of parttime baan.
Werk- privé balans
Ondanks de vele uren die hoger opgeleiden besteden aan hun werk, becijferen zij hun werk/privé-balans gemiddeld met een 7,2. Toch geeft ook 9 procent de werk/privé-balans een onvoldoende. Overwerk zorgt ervoor dat er minder privétijd over blijft: een derde van de hoger opgeleiden (34 procent) werkt meer dan de helft van de werkweek over. De voornaamste redenen voor overwerk zijn drukte op het werk (59 procent), passie voor het werk (45 procent) en de gewoonte om langer door te gaan (16 procent). Met name voor vrouwen is ook het feit dat zij collega’s niet op willen zadelen met extra werk een reden om meer uren op kantoor door te brengen (17 procent).
Bevlogenheid
Bevlogenheid is de sleutel tot een succesvolle werk/privé-balans. “Bevlogenheid zorgt voor een hogere mate van arbeidstevredenheid en gemotiveerde en productieve medewerkers,” aldus Sandor Penninga, coach bij Van Harte & Lingsma. Het grootste deel van de hoger opgeleiden geeft aan bevlogen te zijn in het werk: maar liefst 91 procent waardeert het gevoel van bevlogenheid met een 7 of hoger. Voor de werkgever is het zaak om de belangrijkste oorzaken van bevlogenheid in het oog te houden: zelfstandigheid in het werk (70 procent), afwisselende werkzaamheden (63 procent) en stimulerende collega’s (36 procent). Voor mannen zijn ook de ontplooiingsmogelijkheden (40 procent) van grote invloed op de mate van bevlogenheid tegenover 30 procent bij de vrouwen.