Topvrouwen bij de ING stappen vaak vroegtijdig op, onder meer door de ‘kille cultuur’ en ‘gebrekkige steun van de leiding’. Dat meldde de Volkskrant, die de resultaten van een intern onderzoek van de ING in handen kreeg.

Het onderzoek bestaat uit interviews met twintig vertrokken ING-topvrouwen die minstens 70 duizend euro per jaar verdienden. Het onderzoek werd uitgevoerd door een groep verontruste vrouwelijke ING-leidinggevenden. Tussen 2004 en 2006 vertrokken bijna 100 van 550 topvrouwen bij de bankverzekeraar. Ze zeggen gebrek aan draagvlak te ervaren en voelen zich in de steek gelaten. Vrouwen met een hoge functie verlaten de ING om die redenen vaker dan mannen in vergelijkbare functies.

 

Volgens de geïnterviewde topvrouwen is de bedrijfscultuur van ING ‘verpolitiekt, kil, weinig menselijk en gesloten’. Bovendien is er weinig ruimte voor kritiek, een eerlijke benadering, een gezonde samenwerking en authenticiteit. Vooral na de leeftijd van 45 jaar zou de positie van vrouwen onwerkbaar zijn, doordat ze stuitten op een ‘glazen plafond’. Bij de ING wordt maar 4 procent van de topfunctie ingenomen door vrouwen van 45 jaar of ouder. Ter vergelijking: 41 procent van de hoogste posities wordt door mannelijke 45-plussers bezet.

 

Gedateerd

De ING liet weten dat de resultaten van het onderzoek gedateerd zijn, het onderzoek werd in 2007 gehouden en het aantal topvrouwen neemt sindsdien toe volgens de bank. Bovendien zouden in het onderzoek alleen vrouwen ondervraagd zijn die de ING verlaten hebben.