Het aantal investeringsprojecten daalde dit jaar met 6 procent tot 353, maar deze blijken van een grotere omvang te zijn. De in 2014 aangekondigde investeringen van buitenlandse bedrijven resulteren in 9.800 nieuwe banen, een stijging van 7 procent ten opzichte van de 9.200 arbeidsplaatsen in 2013. Dat wordt duidelijk uit de eerste resultaten van het Global Locations Trends 2015 rapport van IBM.

De ICT- en elektronicasector zijn de twee belangrijkste aanjagers van deze groei, ze vertegenwoordigen ieder 13 procent van de nieuwe banen. De sectoren logistieke- en zakelijke dienstverlening zien hun aandeel dalen: respectievelijk van 10 procent naar 6 procent, en van 11 procent naar 5 procent.

Andere belangrijke uitkomsten van het trendrapport:

  • Het aantal nieuwe banen in activiteiten met hogere kennisintensiteit neemt toe (hoofdkantoren, R&D, data centers, hoogwaardige productie), terwijl verkoop-, diensten- en distributieactiviteiten een terugval laten zien.
  • Bedrijven uit de Verenigde Staten vertegenwoordigen met hun investeringen 40 procent van de nieuwe banen. Duitsland (10 procent) en Taiwan (9 procent) volgen op afstand. China bevestigt haar toenemende positie als investerende economie en is het vierde herkomstland met 7 procent. China scoort zelfs als tweede gemeten naar aantal investeringsprojecten: 57, na de VS met 112 projecten.
  • West-Nederland versterkt zijn dominantie als belangrijkste vestigingsregio met 75 procent van de projecten en 70 procent van de banen. Zuid- en Noord-Nederland trokken elk ongeveer 12 procent van de nieuwe arbeidplaatsen aan; Oost-Nederland 7 procent.
  • De Amsterdamse agglomeratie haalde 150 nieuwe vestigingen binnen, gevolgd door Rotterdam (36) en Den Haag (34).

Arbeidskosten concurrerend

Als verklaring voor deze uitkomsten geeft Roel Spee, manager van IBM-Plant Location International (PLI), mee: “Nederland beschikt over sterke troeven zoals de centrale geografische ligging, een uitstekende infrastructuur, en een gunstige fiscaal klimaat. Verder biedt Nederland een hoogwaardig arbeidspotentieel, terwijl de arbeidskosten binnen West-Europees verband zeer concurrerend zijn. Hiermee biedt Nederland een zeer aantrekkelijk klimaat voor het huidige type investeringen in West-Europa. ”

Masterclass Grensoverschrijdende Arbeid

Bent u op de hoogte van alle wijzigingen? Zorg dat u helemaal up-to-date bent op het gebied van de sociale zekerheid en fiscaliteit bij Internationale arbeidsmobiliteit. Meer informatie en inschrijven