Volgens de respondenten – meest ambtenaren en bestuurders – nemen hun organisaties amper maatregelen om de grote uittocht van oudere medewerkers op te vangen. Afhankelijk van de organisatie, komt de echte uitstroom van ervaren medewerkers in 2015 echt op stoom.
Slechts twee op de tien respondenten geven aan dat hun werkgever daadwerkelijk anticipeert op die ontwikkeling. Uit de reacties blijkt ook dat veel organisaties wel begonnen waren met strategische personeelsplanning, maar dat daar door bezuinigingen ‘de klad in is gekomen.’
Voorbeelden personeelsplanning
Slechts 15 procent kan concrete voorbeelden van strategische personeelsplanning geven. Voor lichtende voorbeelden wordt opvallend vaak gewezen naar de Belastingdienst, de gemeente Den Haag, de provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en de gemeente Zwolle.
Werkgeversimago
Twee op de drie respondenten zijn van mening dat de huidige ontwikkelingen binnen de overheid (krimp en vergrijzing) een nadelig effect hebben op de aantrekkelijkheid van de overheid als werkgever bij jong talent.
Aantrekkelijkheid vergroten
Volgens Binnenlands Bestuur hebben de respondenten volop ideeën om die aantrekkelijkheid van de overheid op de arbeidsmarkt te behouden. Bijvoorbeeld door ‘marktconforme salarissen’ te betalen en ‘de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren met vooral veel mogelijkheden om thuis te werken’. Organisaties moeten verder volgens de respondenten inzetten op het binnenhalen van jong talent – bijvoorbeeld door traineeships – en het afschaffen van het principe van last in, first out bij reorganisaties.