HR-teams in Nederland staan onder toenemende druk, zo blijkt uit onderzoek van Personio*. Meer dan een derde (36%) van de Nederlandse HR-professionals heeft zelfs aangegeven in de afgelopen vijf jaar een burn-out te hebben gehad. Volgens het onderzoek bevinden HR-functies zich op een kantelpunt, waarbij ook 39 procent van de senior business leaders ziet dat burn-out een probleem is binnen deze afdeling.
Bedrijven lopen het risico de werkelijke impact die hun HR-teams kunnen hebben, te missen door onvoldoende investering in de juiste tools
Bedrijven riskeren hierdoor een leegloop van HR-teams, niet alleen binnen hun eigen organisatie, maar ook voor het HR-vakgebied als geheel. Maar liefst 40% van de HR-professionals overweegt binnen een jaar de sector te verlaten voor een andere functie.
HR-professionals kampen met een hoge werkdruk, groeiende verantwoordelijkheden en zware administratieve lasten. Bijna een derde (29%) van de HR-professionals vindt dat ze te maken hebben met een buitensporig hoge werkdruk, waarvan het oplossen van conflicten de grootste tijdsinvestering vergt. Daarnaast geeft bijna de helft (49%) aan veel tijd kwijt te zijn aan taken die eenvoudig geautomatiseerd zouden kunnen worden.
Talent optimaal benutten
De groeiende werkdruk wordt verder aangewakkerd door de toenemende verwachtingen van medewerkers en senior business leaders. Zo vindt bijna een derde (32%) van de HR-professionals dat medewerkers veeleisender zijn geworden richting HR. Daarnaast verwacht 31% dat hun lijst met verantwoordelijkheden de komende vijf jaar verder groeit.
Bedrijven lopen het risico de werkelijke impact die hun HR-teams kunnen hebben, te missen door onvoldoende investering in de juiste tools. HR-professionals kiezen vaak dit vak om bedrijven te helpen succesvol te zijn door het talent van hun medewerkers optimaal te benutten. HR-leiders bevinden zich in een unieke positie om de vaardigheden van medewerkers af te stemmen op de behoeften van de organisatie en een inspirerende, productieve werkomgeving te creëren.
Strategische behoeften
In de praktijk zijn ze echter vaak vooral bezig met administratieve taken. Deze mismatch tussen verwachtingen en realiteit kan leiden tot een hoger verloop binnen HR-teams, op een moment dat bedrijven juist hun HR-afdelingen willen versterken.
Het onderzoek benadrukt de noodzaak om HR de middelen en technologische ondersteuning te bieden die nodig zijn om de strategische behoeften van bedrijven optimaal te kunnen ondersteunen. Strategisch werk is niet alleen belangrijk voor de bedrijven, maar wordt ook zeer gewaardeerd door HR-professionals. Zo geeft 94% van de ondervraagden aan het leuk te vinden om medewerkers te ondersteunen bij het leren en ontwikkelen, en meer dan de helft (51%) wil hier graag meer tijd aan besteden.
92% van de respondenten zegt het leuk te vinden om de bedrijfscultuur te verbeteren, en 66% geeft aan hier meer tijd aan te willen besteden
HR-professionals werken daarnaast graag samen met senior management aan HR- en bedrijfsstrategieën (92%) en 49% geeft aan dit meer te willen doen. Het creëren van een positieve en productieve werkcultuur is een andere wens, waarbij 92% van de respondenten zegt het leuk te vinden om de bedrijfscultuur te verbeteren, en 66% geeft aan hier meer tijd aan te willen besteden.
De HR-teams kunnen zich beter concentreren op datgene waar ze het meeste waarde kunnen toevoegen met intelligente HR-tools. Dit helpt niet alleen om het verloop van HR-talent te beperken, maar is ook cruciaal om concurrentievoordeel te behalen in de komende maanden.
- De survey is in december 2024 afgenomen door Censuswide namens Personio. Er werden twee surveys gehouden, één onder 500 HR-professionals bij Nederlandse bedrijven met 10 tot 2000 medewerkers en één onder 250 Nederlandse medewerkers op een senior managementniveau of hoger in bedrijven van dezelfde grootte.