Een toename van het aantal vrouwen in managementteams heeft een positief effect op de productiviteit van organisaties. Hun mensgerichte leiderschapsstijl zorgt voor betere teamprocessen en daarmee voor een hogere productiviteit. Dit blijkt uit promotieonderzoek naar de invloed van leiderschap op teamprocessen van Hein Wendt aan de Katholieke Universiteit Leuven (België) onder zeventigduizend managers uit 76 landen.

 Wendt heeft de relatie tussen leiderschapsstijlen en teamprocessen onderzocht en keek daarbij onder andere naar sekseverschillen. In het onderzoek identificeert hij twee soorten leiderschap: mensgericht en taakgericht (naar het model van Blake en Mouton). Het effect van de mensgerichte leiderschapsstijl blijkt universeel te zijn: ongeacht cultuur heeft deze stijl een positief effect op teamprocessen. Dat geldt niet voor de taakgerichte leiderschapsstijl: die gaat juist ten koste van teamprocessen, zij het alleen in individualistische culturen – waarin het recht op zelfbeschikking centraal staat – zoals de onze. In collectivistische landen – waarin het belang van de gemeenschap boven dat van het individu wordt gesteld – is dit negatieve effect niet te zien. In dat soort landen, zoals China, wordt de taakgerichte stijl veel vaker toegepast.  

 

Vrouwen maken mannen mensgerichter

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen meer mensgericht leidinggeven dan mannen. Daarnaast blijkt dat de diversiteit binnen managementteams een positieve invloed heeft op de mannen in die teams. Hoe meer vrouwelijke managers, hoe minder taakgericht leiderschap zij zullen vertonen. En dat heeft op zijn beurt een positief effect op de teamprocessen, zeker in individualistische landen zoals Nederland. Opvallend is verder dat vrouwen niet alleen meer mensgericht, maar ook meer taakgericht leidinggeven dan mannen.

 

Gebalanceerde sekseverhouding

“Het bekleden van leidinggevende posities  door vrouwen is een heet hangijzer voor veel ceo’s en politici. Denk maar aan de discussie rond de formatie van het huidige kabinet,” aldus Wendt. “Dit onderzoek geeft beleidsmakers argumenten dat een gebalanceerde sekseverhouding zeer waardevol is voor een organisatie. Niet alleen om vrouwen een eerlijkere kans te geven of onrecht te bestrijden, maar vooral omdat de diversiteit van managementteams een directe, positieve impact heeft op hoe een organisatie het doet. Dit is een van de weinige onderzoeken naar dit onderwerp op zo’n grote internationale schaal.”