Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van de Volkskranthet komt naar voren dat steeds minder vrouwen stoppen met werken als zij voor het eerst moeder worden. In 1996 stopte 25 procent van de nieuwe moeders, in 2006 was dat percentage gedaald tot 9 procent. In tien jaar tijd is het aantal niet-werkende moeders gedaald van 50 naar 28 procent.
Bovendien zijn moeders meer uren gaan maken. Werkten zij in 1996 nog circa 11,3 uur per week, in 2006 was dit 16,4 uur. In tegenstelling tot andere Europese moeders gaan Nederlandse moeders niet meer werken als hun kinderen ouder worden.
Het kabinet wil de arbeidsdeelname van moeders verhogen. Een maatregel die ze hebben genomen is dat basisscholen sinds 2007 verplicht zijn naschoolse opvang te verzorgen. Of dat ook daadwerkelijk er voor heeft gezorgd dat meer vrouwen (meer) zijn gaan werken is nog te vroeg om te zeggen volgens CBS-onderzoeker Johan van der Valk. De trend dat vrouwen met kinderen meer werken, was al ingezet voordat het kabinetsbeleid zich daar actief op richtte blijkt uit de CBS-cijfers.