Beatrice van der Heijden, hoogleraar Strategisch HRM aan de Radboud Universiteit Nijmegen, concludeert in recent onderzoek dat een beoordeling het eerlijkst verloopt als leidinggevende en medewerkers ongeveer even oud zijn. Van der Heijden: “Stel dat u wordt beoordeeld door een chef van 20 jaar ouder, dan is de kans groot dat dit gebeurt op basis van vooroordelen. Hij zal u onervaren vinden, ervan uitgaande dat u bepaalde competenties mist.”
Beter ouder dan jonger
Toch is een oudere leidinggevende misschien beter dan een jongere. Vooroordelen blijken namelijk volgens Van der Heijden een nog grotere rol te spelen als de baas juist jonger is: “Zo’n jongen of meisje zal niet beweren dat ouderen slechter functioneren. Vaak scoren 40-plussers op dit punt juist voldoende of bovengemiddeld. Wel zal hij of zij er onbewust van uitgaan dat oudere medewerkers minder creatief en flexibel zijn en minder bereid zichzelf te ontwikkelen, en dus minder inzetbaar op termijn.”
Het gevolg is dat de jongere leidinggevende niet snel in 40-plussers investeert. Vaak stellen deze mensen zich dan inderdaad passiever op aldus Van der Heijden.
Bekend maakt bemind
Volgens Van der Heijden kunnen werkgevers het beste werknemers uit verschillende leeftijdsgroepen zoveel mogelijk met elkaar laten samenwerken. Van der Heijden: “Ik zou bij een grote afdeling met zowel jongeren als zestigplussers juist die uitersten in één team plaatsen. Dit blijkt heel duidelijk uit mijn onderzoek: bekend maakt bemind. Dit zie je ook in kleine bedrijven. Daar werken mensen veel nauwer met elkaar samen en spelen vooroordelen een minder sterke rol.”