Stimuleringsmaatregelen genieten veruit de voorkeur zo blijkt uit onderzoek van het platform De Normaalste Zaak onder werkgevers die al mensen met een arbeidsbeperking in hun bedrijf hebben. Dwang levert stigmatisering van arbeidsgehandicapte werknemers op en slechts ‘vluchtige’ arbeidsplaatsen aldus het platform.

Het regeerakkoord Rutte II kondigde de Participatiewet aan. Deze verplicht  werkgevers met 25 of meer werknemers  om op termijn  5 procent  arbeidsgehandicapte medewerkers in dienst te hebben. Dit voornemen leidt tot veel beroering aldus De Normaalste Zaak, het platform voor werkgevers die nu al werkend perspectief bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het platform bevroeg haar partners over het quotum dat Rutte II wil opnemen in de aangekondigde Participatiewet. En over wat verder wel en niet werkt om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen.

 

Weinig draagvlak voor quotum

De helft van de deelnemers aan het onderzoek kan zich vinden in wetgeving om inclusief ondernemen te bevorderen. Maar nog geen 4 op de 10 wil een quotum. Als belangrijkste redenen noemen deze ervaringsdeskundige werkgevers dat je daarmee arbeidsgehandicapten stigmatiseert en slechts ‘vluchtige’ arbeidsplaatsen creëert, terwijl belangrijke randvoorwaarden (heldere regels, eenvoudig inzicht in beschikbare kandidaten en voldoende begeleiding) ontbreken.

 

Motiveren en belemmeringen wegnemen

De redenen voor bedrijven om ook naar de talenten te kijken van mensen die nu nog aan de zijlijn staan, is veelal een mix van ziel en zakelijkheid: toekomstige  krapte op de arbeidsmarkt, de wens om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, de eis tot social return in inkoop-/ aanbestedingstrajecten van overheden en afspraken in cao’s. En motivatie bij werkgevers is nodig, want uitdagingen zijn er genoeg voor wie inclusief wil ondernemen: passende kandidaten vinden, een duurzame match organiseren, medewerkers (intensief) begeleiden en draagvlak creëren van binnen de organisatie. Een belangrijk obstakel daarbij is het woud aan regelgeving, dat nauwelijks aansluit op de praktijk van werkgevers aldus het platform. Geen quotum opleggen, maar belemmeringen wegnemen, (economisch) stimuleren en gewenst gedrag belonen, daar moet de overheid zich volgens de partners van De NZ op richten. Ook kan de overheid natuurlijk zelf als werkgever het goede voorbeeld geven en de eigen best practices verzamelen en verspreiden aldus het platform.