Organisaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika verwachten een grotere nadruk op talentmanagement en een verhevigde concurrentie op zoek naar key talent. De prioriteit ligt bij leiderschapsopvolging en –training. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer naar de toekomst van talentmanagement onder 290 multinationals.

Ruim de helft van de respondenten gaf aan dat hun organisatie zich aan de recessie aan het ontworstelen is, of heeft ontworsteld. In het licht van betere groeiverwachtingen zijn de meeste bedrijven inmiddels van plan hun talentprogramma’s aan te passen.

 

Prioriteiten top talentmanagement

Gevraagd naar de voornaamste prioriteiten op gebied van top talentmanagement in de komende drie tot vijf jaar komt het volgende naar voren:

  1. Leiderschapsopvolging (40 procent in Europa; 35,6 procent in het Midden-Oosten).
  2. Training en ontwikkeling van leiderschap (Europa, 34 procent) en personeelsbetrokkenheid (Midden-Oosten 34 procent).
  3. Onderkennen en behouden van key talent / high potentials (Europa) en ontwikkeling van leiderschap (Midden-Oosten).

Er is inmiddels een hele generatie leiders die aan de rand van hun pensioen staan. Vervolgens hebben de recessie en de daaraan gerelateerde ontslagen en reorganisaties de pijplijn van leiderschap aangetast.

 

Geen kwantitatieve meting

Slechts 7 procent van de Europese respondenten en 9 procent in het Midden-Oosten/Afrika meten de impact van de beslissingen en investeringen op gebied van talent. Bij gebrek aan robuuste kwantitatieve meting zijn veel organisaties geneigd zich te richten op de uitvoering van programma’s in plaats van op uitkomsten/resultaten van programma’s. Daarbij vond 37 procent van de Europese respondenten de eigen organisatie totaal ineffectief. Renkema: “Traditioneel hebben organisaties steeds de ‘best practice’ of de nieuwste ideeën nagejaagd als vervanging voor robuuste talentstrategieën en meettechnieken. Maar dat voldoet niet meer; je kunt gewoonweg niet managen wat je niet kunt meten.