De participatie van allochtone vrouwen in de zorg is te laag, met name van Turkse en Marokkaanse vrouwen. Door gericht te werven onder deze groep vrouwen kunnen personeelstekorten eventueel worden teruggedrongen en de kwaliteit van de zorg aan allochtone patiënten worden verbeterd. Dit stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in het advies ‘Diversiteit in de zorg vraagt om doorpakken’.

Op dit moment kiest slechts een klein percentage van Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen voor een opleiding of een baan in de zorg. Uit RWI-onderzoek onder Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen, blijkt dat naast een aantal algemene factoren ook specifiek culturele factoren deze keuze beïnvloeden. De algemene kennis van de Nederlandse gezondheidszorg is bijvoorbeeld onvolledig en voor een groot deel gebaseerd op de manier waarop de zorg in het land van herkomst geregeld is. Maar ook de status van beroepen in de zorg speelt een belangrijke rol. Zorgen voor anderen wordt in de eigen cultuur nog niet als ‘echt werk’ gezien. Ook worstelen sommige meisjes en hun familie bijvoorbeeld met de vraag of je als vrouw volgens de Koran een man mag wassen. Andere factoren die in het onderzoek genoemd worden zijn het slechte imago van de zorgsector en gebrekkig inzicht in de arbeidsmarktperspectieven.

 

Enthousiast en trots

Allochtonen vormen een steeds belangrijker arbeidspotentieel voor de zorgsector en de sector biedt goede arbeidsmarktperspectieven. De Turkse en Marokkaanse vrouwen die er werken zijn vaak enthousiast en trots op hun vak, zo blijkt uit het onderzoek. De sector doet er dan ook goed aan te investeren in instroom van allochtone vrouwen, in het bijzonder Turkse en Marokkaanse, temeer allochtonen een steeds groter deel van het patiëntenbestand van zorginstellingen vormen.

 

Actieplan

De RWI roept sectorale organisaties op een gemeenschappelijk actieplan te ontwikkelen. In het advies worden concrete suggesties voor de inhoud van zo’n actieplan geformuleerd. Focus van het advies ligt op het vergroten van instroom vanuit het initiële onderwijs. Dit kan op termijn de grootste effecten bewerkstelligen. De RWI adviseert dan ook om bij de studie- en beroepskeuzebegeleiding aan leerlingen op het vmbo betere voorlichting te geven over de arbeidsmarktperspectieven, meer aandacht te besteden aan de culturele aspecten en gebruik te maken van aansprekende rolmodellen.

Daarnaast kunnen gerichte acties onder de allochtone gemeenschap effect sorteren.

 

Diversiteitbeleid

Het simpelweg werven van Turkse en Marokkaanse meisjes voor zorgopleidingen is echter niet voldoende. Zorginstellingen moeten ook investeren in een daadkrachtig diversiteitbeleid door binnen het P&O-beleid aandacht te besteden aan cultureel-islamitische aspecten en aan samenwerking binnen multiculturele teams aldus de raad.