In de bestuurskamers gaat het in deze tijd vooral over geld en overleven. Heezen ziet het met lede ogen aan: “Elke organisatie blijkt pas echt te kunnen floreren als je de goede mensen in dienst hebt die op de juiste plek werken en die lekker in hun vel zitten. Het is de combinatie van energie en richting die een organisatie werkelijk succesvol maakt. Directies en raden van bestuur hebben hier helaas te weinig oog voor. Aan HR de taak om hier een voortrekkersrol in te nemen.”
Economisch principe
Een medewerker die zich helemaal inzet voor de organisatie, kost volgens Heezen precies hetzelfde als een medewerker die dat niet doet. Je krijgt die plus, die extra opbrengsten dus als het ware cadeau. “HR-eindverantwoordelijken die zich met dit economische principe bezighouden, hebben een aanzienlijke sterkere positie binnen hun organisatie dan HR-managers die zich slechts richten op instrumentele zaken zoals de beoordelingssystematiek, pensioen- en leaseautoregelingen, en de registratie van verzuim en vakantiedagen.”
Energielekken
Managementinformatie rondom de werkbeleving van hun medewerkers is daarbij van groot belang, betoogt Heezen. Zodat energielekken direct kunnen worden opgespoord. “Ze krijgen zwart op wit waar het wel en niet goed gaat, en regelen dat daar waar nodig het gesprek met medewerkers en managers wordt aangegaan.”
Bedrijfsblindheid
Op microniveau veranderen van je eigen organisatie is echter wel een kunst. De praktijk is vaak weerbarstig en veel organisaties hebben last van een zekere bedrijfsblindheid. Heezen: “Het is dan erg zinvol om een spiegel voorgehouden te krijgen, een diagnose te hebben waarmee je organisatie tot op afdelingsniveau gestimuleerd wordt om werkelijk te verbeteren. Stapje voor stapje.”