Spiritualiteit, duurzaamheid en kleinschaligheid. Dát is wat grote bedrijven nodig hebben om te kunnen overleven in de economische crisis. Dat zegt Paul de Blot, hoogleraar Business Spiritualiteit aan de Universiteit Nyenrode in de nieuwste editie van HR Strategie. “De problemen houden pas op als de verstarde oude generatie managers letterlijk is uitgestorven.”

Eenzijdige resultaatgerichtheid staat gelijk aan roofbouw, met burn-out als resultaat. Ook organisaties gaan zo ten onder. De kredietcrisis is daar een perfect voorbeeld van, betoogt De Blot. Hoe gaan deze ontwikkelingen het bedrijfsleven beïnvloeden? “Grote ondernemingen gaan het niet redden op den duur. Grootschaligheid is gedoemd vast te lopen omdat mensen geen onderling wederkerige band kunnen opbouwen, niet bezield kunnen werken. Grootschaligheid is enkel mogelijk met kleinschalig management.”

 

Nieuwe oplossingen

De hoogleraar wijst HR-managers op de kansen die hier liggen voor de jongere generaties binnen de organisatie: “De bevlogen mensen die in hun eentje of in kleine groepen bezield werken aan nieuwe oplossingen. Hou ook in gedachten dat het roer niet zomaar om is, ook al heeft de huidige malaise overal een enorme impact. De verouderde, verstarde managers, die voortdurend terugkijken naar hun oude succesformules, zijn niet meer in staat om het anders te doen.”

 

Wilt u definitief afrekenen met ‘oud’ management in uw organisatie? Meld u dan aan voor de HRpraktijk Dag op 14 mei a.s. die geheel in het teken staat van het Nieuwe Werken.

 

Tijdig inspelen op de gevolgen van de crisis? Kom dan naar het seminar ‘Reorganiseren vanuit HR tijdens de kredietcrisis’, waarin u leert waar de (financiële) valkuilen én kansen liggen tijdens een proces van herstructurering.