Zweden: Samen sta je sterker
Niemand gaf vooraf een cent voor de kansen van Zweden, maar zie hier: als eerste geëindigd in de poule, Duitsland naar huis gestuurd en de kwartfinale gehaald. Door het team voorop te stellen is het de Zweden gelukt om te verrassen. Dat het team belangrijker is dan het individu, bleek al uit het niet selecteren van dé Zweedse voetbalgrootheid Zlatan Ibrahimović. Samenwerking is ook een beproefde strategie in HR: door werknemers samen doelen te laten bereiken en aan gezamenlijke projecten te laten werken, ontstaat er een hechtere onderlinge betrokkenheid bij werknemers. Goed voor de teamgeest, de productiviteit en de werksfeer.
Brazilië: Talenten laten excelleren
De Brazilianen zijn het tegenovergestelde van de Zweden. Alles lijkt bij de Goddelijke Kanaries immers te draaien om sterspeler Neymar. Het hele team staat in dienst van zijn brille. Maar let wel, zonder het talent en de kunde van zijn medespelers kan Neymar niet presteren. Zie bijvoorbeeld de aftocht van topspelers Messi en Ronaldo, die te weinig ondersteund werden door hun teamgenoten van respectievelijk Argentinië en Portugal.
In een HR-strategie betekent de Braziliaanse aanpak dat iedere werknemer de kans krijgt om zijn talenten verder te ontwikkelen en hier in te excelleren. Maar ook dat het werknemersbestand evenwichtig moet zijn: niet iedereen kan spelverdeler zijn, er zijn ook verdedigers nodig.
Engeland: Omarm vernieuwing
Toen de Engelse speler Dier de laatste penalty tegen Colombia benutte en zo zijn land naar de kwartfinale schoot, verloste hij Engeland niet alleen van een penaltytrauma, maar hij bewees ook het ongelijk van alle voetbalexperts die van mening zijn dat penalty’s niet te trainen zijn. Trainer Southgate (die saillant genoeg op het EK van 1996 een penalty miste waardoor Engeland destijds uitgeschakeld werd) heeft in de voorbereiding veel aandacht besteed aan het nemen van penalty’s, waarbij hij ook de psychologische kant van de strafschop heeft meegenomen. Southgate staat er daarnaast om bekend veel gebruik te maken van data-analyse om het spel van zijn ploeg te verbeteren.
Wat HR hiervan kan leren? Blijf niet vastzitten in oude structuren en patronen, maar blijf om je heen kijken. Probeer af en toe nieuwe technologieën of zienswijzen uit, ze kunnen vernieuwend of zelfs bevrijdend werken.
België: Optimaal gebruikmaken van aanwezig talent
Het leukste voetbal wordt dit toernooi gespeeld door België. En dat zeg ik niet alleen om dat ik zelf uit dat land kom. Coach Martinez heeft goed gekeken naar zijn spelersmateriaal en is tot de conclusie gekomen dat de kracht van België vooral op aanvallend gebied ligt. Hij laat zijn team dan ook aanvallend (en attractief) spelen. Dat je daardoor wel eens een doelpunt tegen om de oren krijgt, neemt hij voor lief.
Ook voor HR-managers kan dit een strategie zijn: maak optimaal gebruik van het talent van je werknemers door bedrijfsstrategieën af te stemmen op hun potentieel. Zo kunnen bedrijven en werknemers gezamenlijk groeien en goede resultaten boeken.