ING Economisch Bureau keek voor dit onderzoek naar de periode 2010 – 2030 en maakte een onderscheid in drie scenario’s. In het eerste scenario wordt het effect van HNW niet meegenomen maar is, als gevolg van de afname van de beroepsbevolking, wel een dalende trend in het gebruik van kantoorruimte zichtbaar.
Effect HNW minimaal
In het tweede scenario, de ondergrens, is het effect van HNW minimaal. Uiteindelijk zorgt HNW in dit scenario voor een afname van 10 procent van de gebruikte kantoorruimte in 2030. In dit scenario wordt ervan uitgegaan dat HNW door een kwart van alle organisaties volledig wordt geïmplementeerd. Onder de huidige omstandigheden, uitgaande van de huidige omvang van de totale kantoorruimte en leegstand, komt dit neer op een extra leegstand van 4 miljoen m2. Dit resulteert in een totale leegstand van 10 miljoen m2, oftewel 22 procent van de totale beschikbare kantoorruimte.
22 miljoen m2
In het derde scenario loopt HNW-effect op tot 40 procent in 2030. Een bovengrens die volgens sommigen al in 2015 realiteit kan worden. Dit scenario gaat ervan uit dat iedere kantoororganisatie HNW volledig invoert en de kantoorruimte maximaal reduceert. Onder de huidige omstandigheden resulteert dit in een extra leegstand van 16 miljoen m2. De totale leegstand komt in dat geval uit op 22 miljoen m2, oftewel 48 procent van de totale beschikbare kantoorruimte.