Het kabinet moet de komende twee jaar ruim 3 miljard euro investeren in een groen banenplan. Dat levert Nederland 100.000 extra banen op. Dat stellen de FNV en Stichting Natuur en Milieu in hun plan 'Green New Deal' dat vandaag naar de Tweede Kamer en het Kabinet is gestuurd.

In dit plan pleiten de organisaties ervoor het btw-tarief op milieuvriendelijke goederen en diensten te verlagen van 19 naar 6 procent of van 6 naar 0 procent. Ook moeten mensen goedkoop kunnen lenen zodat ze daarmee hun huis kunnen isoleren. De organisaties gaan er vanuit dat hierdoor komende jaren een half miljoen woningen energiezuinig worden gemaakt. Ook pleiten FNV en Natuur en Milieu ervoor geplande investeringen in de uitbreiding van het openbaar vervoer en windenergie naar voren te halen.

 

Duurzaamheid

Volgens de FNV levert het plan 100.000 extra banen op in onder meer de bouw, de auto-industrie en de metaalsector. “Nu het kabinet met een stimuleringspakket voor de economie komt, zou het zonde zijn als we deze kans niet aangrijpen om de economie om te bouwen. Enerzijds willen we meer aandacht voor duurzaamheid. Anderzijds stimuleer je de werkgelegenheid in sectoren waar veel klappen vallen of binnenkort gaan vallen,” aldus Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV.

 

Gepland

Volgens Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu kan het kabinet eigenlijk geen ‘nee’ zeggen tegen de ‘Green New Deal’: “Het wordt hoog tijd dat het kabinet maatregelen neemt die niet alleen de economische crisis aanpakken, maar ook de klimaatcrisis. Op termijn is die namelijk veel erger. Een groot deel van deze voorstellen kosten geen of weinig extra geld. Het gaat om garanties voor kredieten of om het naar voren halen van geplande investeringen.”

 

Niet alleen in Nederland wordt serieus gekeken naar de mogelijkheden van een ‘Green New Deal’. Onder meer Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is een groot pleitbezorger.