Welke specifieke competenties en vaardigheden van babyboomers verdwijnen met hen van de werkvloer? Met andere woorden: Gaan we ze missen? Van der Steen: “Ja, zeker. We hebben iedereen hard nodig op de werkvloer, dus ook oudere generaties. Tegenover de flexibiliteit en fysieke gesteldheid van jongeren staan belangrijke competenties als betrouwbaarheid en een klantgerichte manier van werken die we terugvinden bij meer seniore medewerkers.”
Verhoeff vult aan: “Het is van belang deze generatie werknemers zo lang mogelijk vast te houden, zodat jongeren van hen kunnen leren. Blijf dus in gesprek met hen, dat zou ik alle werkgevers – en ook HR – willen adviseren. En blijf investeren in deze mensen. Geef iedereen een persoonlijk ontwikkelingsbudget en leg de verantwoordelijkheid bij de werknemer zelf.”
Duurzaam inzetbaar
Tegen de verwachtingen in blijken veel oudere werknemers nog lang productief aan ’t werk te kunnen blijven, zo blijkt volgens Van der Steen uit onderzoek. Specifieke competenties en hun ervaring – waardoor er minder risico op fouten is – dragen daaraan bij. “Met instrumenten als de Workability Index kunnen werkgevers de risico’s van uitval nauwkeurig in kaart brengen. Aan de hand van de uitkomsten kun je met medewerkers een gesprek aangaan over hun fitheid. Het gaat erom dat werknemers, inclusief babyboomers, duurzaam inzetbaar blijven.”