Volgens Hewitt is slecht peoplemanagement de reden dat zoveel fusies en overnames mislukken. Het bureau onderzocht 96 internationale bedrijven met een totaal aan overnamedeals van 568 miljard dollar en 40 Europese bedrijven met deals ter waarde van bij elkaar opgeteld 296 miljard dollar. Acht van de tien Europese bedrijven gaf toe dat ze bij de fusies de belangrijkste doelstellingen niet hadden gehaald. Ruim 90 procent gaf als hoofdreden voor de mislukking ‘menselijke’ problemen, zoals cultuurbotsingen en leiderschapsselectie.
Menselijk
Hewitt rekent voor dat door slecht peoplemanagement de totale waarde van een overname kan verminderen met 5,6 tot 12,8 procent. Dit komt vooral door het verlies van belangrijke krachten en een lang integratieproces. Volgens de onderzoekers hebben Europese bedrijven de laatste twee jaar 12,5 miljard dollar verloren, vooral door slecht management tijdens en na een overname. Volgens Hewitt Associates kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om de menselijke aspecten van een deal te negeren. “Dat kost niet alleen miljarden maar staat ook het succes van een deal in de weg.”
HR-expertise
Europese bedrijven maken relatief erg weinig gebruik van HR-expertise bij fusies en overnames. Maar 7 procent van de Europese bedrijven schakelt HR in bij de selectie van overnamekandidaten, tegen wereldwijd 36 procent. Verder maakt maar een kwart van de Europese bedrijven gebruik van HR bij personeelsvraagstukken bij fusies en overnames. Dit percentage bedraagt wereldwijd 43 procent. Tot slot doet een krappe 50 procent van de Europese bedrijven een beroep op HR bij een integratieproces. Wereldwijd doet driekwart van de bedrijven dit.
Tip
Bij fusies en overnames is vaak een harmonisatie van arbeidsvoorwaarden nodig, omdat de betrokken werkgevers verschillende arbeidsvoorwaarden hanteren. Het is belangrijk dat de partijen (werkgevers, vakbonden, OR) hierover goede en duidelijke afspraken maken. U voorkomt hiermee eventuele scheve verhoudingen en een verziekte sfeer binnen een fusie-organisatie.