Tijdens de Leadership in HR-summit op 16 juni verzorgt Elbrich Batstra samen met neurowetenschapper Marcia Goddard een rondetafelbijeenkomst over The Human Side of Tech. Dat geeft al aan dat HR volgens haar nog altijd een echt mensenvak is. “Je hebt empathisch vaardige mensen nodig.”

Elbrich Batstra geniet binnen de HR-community grote bekendheid als CHRO van YoungCapital, een recruitmentbedrijf dat na haar aanstelling in 2013 binnen twee jaar een groeispurt doormaakte van 200 naar 600 medewerkers. Inmiddels is ze CHRO van The Works, de houdstermaatschappij van enkele bedrijven waar ook YoungCapital onder valt. Op 16 juni aanstaande is zij spreker op de Leadership in HR Summit 2022.

‘Je moet nooit blindvaren op data, maar ze zien als ondersteuning voor je keuzes’

Haar visie op HR is in al die jaren niet veranderd. Kort gezegd komt het erop neer dat ze overtuigd is dat digitalisering en andere technologische ontwikkelingen van groot belang zijn voor organisaties – en dus ook voor HR. Sterker nog, dat die technologische ontwikkelingen kunnen worden ingezet om gerichter aandacht te besteden aan mensen en zo hun werkgeluk te bevorderen.

Als het even kan op basis van wetenschappelijk onderbouwde inzichten – bijvoorbeeld van neurowetenschapper Marcia Goddard, oud-medewerker van YoungCapital en inmiddels Chief Corporate Officer van The Contentment Foundation, met wie Batstra nog steeds regelmatig samenwerkt.

In de HR Podcast #62 is Marcia Goddard te gast. Ze maakt nuchter en energiek de praktische vertaling naar de werkvloer van de wetenschap van en kennis over het menselijke brein, ofwel de breinkennis.

Neurologische inzichten

Op allerlei terreinen maakt YoungCapital dankbaar gebruik van inzichten uit de neurowetenschap, ondersteund door het gebruik van algoritmen en data. Het bedrijf doet dat in eerste instantie voor zichzelf, om het functioneren van de eigen medewerkers te bevorderen, maar uiteraard profiteren opdrachtgevers daar indirect ook van.

Neurologische inzichten kunnen enorm van waarde zijn voor HR, aldus Batstra. “HR houdt zich tenslotte bezig met het gedrag van mensen. Je kunt dat gedrag beter sturen als je inzichten uit de neurowetenschap kunt gebruiken en de effecten van je acties kunt toetsen met data.” Bijvoorbeeld voor een beter werving- en selectiebeleid.

Drie spelletjes

YoungCapital streeft ernaar om vooral mensen met een ‘entrepreneurial mindset’ aan te trekken. Daarvoor gebruikt het bedrijf drie wetenschappelijk onderbouwde tests in de vorm van spelletjes. De eerste test is een ‘casinospel’, vooral om te kijken in hoeverre iemand in staat is om verantwoorde, rationeel onderbouwde risico’s te lopen.

De tweede test is een spel waarin het prisoner’s dilemma centraal staat: daarmee kun je iemands vermogen tot samenwerken testen. En tot slot is er de ‘reis door het brein’, om te testen in hoeverre iemand veranderingen ziet als een uitdaging om te leren en kansen te pakken.

Geen stoplicht

Dankzij de digitalisering is het mogelijk om de beslissingen van deelnemers aan dit soort tests vast te leggen in data. Die data kun je vervolgens op basis van wetenschappelijke inzichten interpreteren. Een handig instrument, zegt Batstra. “Maar je moet het niet zien als een stoplicht. Je moet nooit blindvaren op data, maar deze zien als een ondersteuning voor de keuzes die je maakt. Een gesprek om de uitkomsten van een test te toetsen, is wat mij betreft altijd onmisbaar.”

Meestal bleken mensen die volgens de tests voldeden aan het profiel dat YoungCapital zocht, ook het meest succesvol in hun werk. Maar het zou onverstandig zijn om die human side te verwaarlozen en blind te varen op de Tech.

“Ik kan iedereen aanraden, gebruik te maken van goede data en algoritmen voor een biasless hiring en een betere succession planning. Dat kan zorgen voor minder vooroordelen dan wanneer deze processen volledig aan mensen worden overgelaten.” Bovendien gaat het veel sneller dan wanneer alles door mensen wordt gedaan, en dat is in de huidige “bizarre” arbeidsmarkt van groot belang, aldus Batstra.

Persoonlijk gesprek

“Maar je doet er wel goed aan, de uitkomsten ter validering tijdens een gesprek door te nemen. Neem succession planning: het is best mogelijk dat iemand volgens het gebruikte algoritme toe lijkt te zijn aan volgende stap in een carrière. Maar misschien heeft hij daar helemaal geen zin in, of kan zij dat helemaal niet omdat omstandigheden in haar privéleven dat beletten.

Dergelijke zaken kun je niet allemaal afvangen via een algoritme, maar wel heel makkelijk achterhalen tijdens een persoonlijk gesprek. Digitalisering van HR-processen is zinvol. Maar je hebt empathisch vaardige mensen nodig die de data van context kunnen voorzien. En daar ontbreekt het in de praktijk nogal eens aan. Het is zelfs de grootste missing link in het HR-beleid.”

‘Werkoverleg gaat beter als je fysiek samen om de tafel zit’

Om die human touch goed tot z’n recht te laten komen, is een live gesprek volgens Batstra overigens onmisbaar. “Mensen zien, aanvoelen hoe het met ze gaat, dat lukt niet met een meeting via Teams. Dat is handig voor werkoverleg, maar de sociale factor verdwijnt te zeer naar de achtergrond. Ook hier geldt: we moeten niet blindvaren op de technologie. Het gaat echt beter als je fysiek samen om de tafel zit.”