Bij het verwerken van de werknemersgegevens uit de aangifte loonheffingen voor de polisadministratie van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) trad in 2008 een aantal knelpunten op. Hierdoor beschikt de Belastingdienst niet in alle gevallen over correcte jaarloongegevens om de heffingsprocessen en toeslagenprocessen uit te voeren.
Vangnet verlengd
Bij de start van de operatie Walvis (2004) is een tijdelijk vangnet gecreëerd om invoeringsproblemen van jaarloongegevens uit de polisadministratie het hoofd te bieden. Deze vangnetbepaling voor de uitvraag van jaarloongegevens, waarvan de fiscus ook in 2006 en 2007 gebruik maakte, is verlengd.
Ondanks alle maatregelen om de bruikbaarheid van de gegevens uit de aangifte te verbeteren, kunnen ook nu nog niet alle onbruikbare loonaangiftegegevens op deze wijze worden hersteld.
Wet Walvis
Het doel van Walvis is om de loonketen simpeler te maken. In voorbereiding op de Wet Walvis werd het loonbegrip in januari 2005 aangepast. Wij kennen nu nog maar één soort loon: het fiscale loon. Alle heffingen die nodig zijn worden vanaf die datum berekend over dat fiscale loon. Uiteraard kent dit uitgangspunt een aantal uitzonderingen.
De Belastingdienst verzorgt daarom met ingang van 1 januari 2006 de heffing, inning en controle van de premies werknemersverzekeringen. In 2007 bleek dat dit tot een chaos leidde. De overdracht van taken van het UWV naar de Belastingdienst bleek teveel gevraagd. Diensten en automatiseringsystemen konden de overgang niet aan.
Tip
Tot 2009 gebruikte het UWV de polisadministratie alleen voor de berekening van het dagloon van de Ziektewet en de Werkloosheidswet. Voor de WAO/WIA-uitkering kan het UWV de polisadministratie sinds dit jaar gebruiken.