In verschillende onderzoeken onder HR-professionals (van onder meer Berenschot, Raet en ADP) is het afgelopen jaar gevraagd naar de belangrijkste thema’s en prioriteiten voor 2012 en daarna. Hoewel de uitkomsten – afhankelijk van de samenstelling van de onderzoeksgroep – hier en daar opvallende verschillen vertonen, valt er een gemene deler uit te halen.
De top 5 van HR-prio’s luidt als volgt:
- Talentontwikkeling van bestaande medewerkers
- Strategische personeelsplanning
- Flexibilisering van het personeelsbestand
- Gezondheidsbeleid en duurzame inzetbaarheid
- Arbeidsmarktcommunicatie
Rode draad van deze thema’s vormt het achterliggende beleid van organisaties (én dus HR) om zo maximaal mogelijk te profiteren van de inzet van personeel. Intern, door de opleiding en ontwikkeling van talenten van huidige medewerkers en door effectief gezondheidsbeleid onder alle generaties op de werkvloer. Extern, door actief te werken aan een goed werkgeversimago met het doel nieuwe generaties aan de organisatie te binden.
Strategische personeelsplanning wordt hierbij gebruikt als instrument om op de middellange termijn te kunnen anticiperen op de uitstroom van babyboomers en een toekomstig tekort aan jongeren. Op de korte termijn is met name flexibilisering aantrekkelijk voor werkgevers om qua personeelsbestand zo wendbaar mogelijk te zijn onder wisselende economische omstandigheden.
Inventariseer, identificeer en investeer
Wat staat u als HR-professional het komende jaar te doen om uw doelstellingen voor deze thema’s te behalen? Drie tips:
Inventariseer het gewenste toekomstige personeelsbestand
Maak een personeelsplanning op basis van diverse scenario’s, waarbij de situatie over vijf jaar centraal staat. In de scenario’s werkt u op basis van statistische gegevens (arbeidsongeschiktheid, pensionering, gemiddeld verloop) uit wat de gevolgen zijn voor de kritieke werknemersgroepen en wat de invloed daarvan is op de in-, door- en uitstroom.
Het Berenschot-themaonderzoek over strategische personeelsplanning geeft zicht op de geplande strategische keuzes van vakgenoten. Het onderzoek gaat in op de HR-activiteiten van vakgenoten.
Lees verder
Identificeer het talent binnen uw organisatie
Stel uzelf de vraag: welke medewerkers zijn cruciaal voor de toekomst van de organisatie? Dit kunnen mensen zijn uit alle gelederen, dus verkijk u niet op de managementposities. Zorg dat u van de ontwikkelwensen van deze medewerkers zo goed mogelijk faciliteert. Ook niet onbelangrijk: Heeft u al nagedacht over vervanging mochten deze medewerkers vertrekken?
Hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis en vaardigheden van de HR-afdeling? Vergeet ook niet om uw eigen talenten verder te ontwikkelen. Lees verder
Investeer in een werkbare flexibele schil
Wat vormt de kern van de bedrijfsactiviteiten? Waar in de organisatie wordt unieke toegevoegde waarde gecreëerd? En welke activiteiten vallen juist buiten die noemer? Die kun je dus flexibiliseren cq. uitbesteden. Daarmee zijn die overigens niet per definitie minder belangrijk. Integendeel, zorg dat u een goede vertrouwensrelatie opbouwt met een netwerk van externe toeleveranciers. Hier kunnen beide partijen alleen maar van profiteren, in goede én slechte tijden.
De flexibele schil rondom organisaties neemt de komende jaren steeds meer toe. De arbeidsmarkt verandert structureel en de traditionele werknemer/werkgever verhouding verdwijnt meer en meer. Als HR manager heeft u te maken met een wisselende behoefte aan personeel en is het niet meer vanzelfsprekend dat u iedereen in loondienst aanneemt. Lees verder