Waarom zit HR nog niet aan de directietafel? Hoe kan HR ervoor zorgen dat dit wel gebeurt? Managementgoeroe Dave Ulrich gaf hierover uitleg in een interview met Forbes. ‘HR is een corporate functie met de meeste potentie, maar werkt vaak onder de maat.’

Volgens Ulrich is het een makkelijke uitdaging voor HR om aan de directietafel te zitten. Organisaties moeten hun medewerkers en hun middelen beter beheren. Problemen binnen de organisatie moeten dan ook centraal worden gesteld. HR-managers kunnen hierbij van waarde zijn en de bedrijfsleiders adviseren over hoe ze de organisatie succesvol kunnen maken.
 

Concurrentie

HR heeft volgens Ulrich genoeg strategische issues die moeten worden besproken aan de tafel. Wat zijn de gevolgen voor talenten? Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plaats? Hoe zijn ze te vinden? Hoe moet je talent ontwikkelen? Hij geeft als voorbeeld bedrijven die internationaal willen concurreren. Het is hierbij niet langer meer ‘Het Westen leidt het Oosten’. Het is nu een tweerichtingsverkeer. Sommige bedrijven hebben daarvoor een succesvolle ‘two-in-the-box’-strategie. Er is een lokale leider die al minstens twee jaar werkt bij de organisatie en er komt een leider van buitenaf. Deze twee leiders wisselen hun kennis uit en geven het door aan andere lokale leiders. De meest innovatieve ontwikkelingen vinden nu in Saudi Arabië en Azië plaats.
 

Cultuur

Een andere uitdaging is volgens Ulrich de bedrijfscultuur. Als de cultuur van een bedrijf bureaucratisch en langzaam is, moet HR een nieuwe cultuur introduceren. Ook hier valt van de anderen te leren.