44 procent van de respondenten geeft aan onder de noemer ‘sociale innovatie’ of het ‘nieuwe werken’, bezig te zijn met projecten om de werkkwaliteit in de organisatie te verbeteren. Het is noodzakelijk om een vaste kern van goede werknemers aan je bedrijf te binden, bijvoorbeeld door meer regelruimte te creëren.
Flexibele arbeidsvoorwaarden
Ook komt er steeds meer flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden om beter aan de behoeften van werknemers tegemoet te komen. Zo geeft 39 procent van de 165 deelnemende bedrijven aan dat zij werknemers de mogelijkheid biedt om eigen keuzen in de arbeidsvoorwaarden te maken, bijvoorbeeld door verlof om te zetten in geld. Verder geeft 62 procent aan thuiswerken te stimuleren.
Duurzaamheid
Ook duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht. 44 procent van de deelnemers heeft ‘groene arbeidsvoorwaarden’, en stimuleert bijvoorbeeld het gebruik van energiezuinige auto’s.
De crisis heeft wel gevolgen gehad voor de arbeidsvoorwaarden. Zo is de gemiddelde loonstijging gedaald, van 4,39 procent in 2008 naar 3,79 procent in 2009.
Personeelsplanning
Dat de recessie zijn weerslag heeft op HRM blijkt ook uit het Onderzoeksrapport Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010. Zo zijn de drie meest genoemde HR-prioriteiten voor 2009 formatie- en personeelsplanning (66 procent), strategisch HR-beleid (59 procent) en opleiding en ontwikkeling (59 procent). Gekeken naar de top 5 HR-prioriteiten van organisaties die een krimpende markt verwachten in vergelijking tot organisaties die een groeiende markt verwachten, valt op dat de eerste groep meer waarde hecht aan formatie- en personeelsplanning en strategisch HR-beleid, en de tweede groep vaker werving en selectie en arbo en ziekteverzuim als HR-prioriteit heeft.