Het jaarlijks terugkerende onderzoek laat duidelijk zien dat Nederland de voordelen van HNW ziet. Zo denkt 66 procent dat zijn of haar organisatie hierdoor productiever wordt. Ook worden de voordelen gezien als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Voor 58 procent is HNW bijvoorbeeld onmisbaar om als werknemer inzetbaar te blijven. Dat is mogelijk door een betere combinatie van werk en privé.
Voorwaarden
HNW vraagt echter wel om vertrouwen in medewerkers. Voor 67 procent begint het invoeren van HNW hiermee, gevolgd door een geschikte bedrijfscultuur (53 procent) en de beschikbaarheid van de juiste technologie (46 procent). Het is echter opvallend dat het belangrijkste ingrediënt – vertrouwen – ontbreekt bij een op de drie medewerkers.
Henny van Egmond, partner van Yolk en schrijver van het boek Het nieuwe werken van visie naar praktijk: “Organisaties zijn de afgelopen jaren feitelijk ingericht op basis van wantrouwen, en dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden. We controleren letterlijk elke activiteit, alles moet worden vastgelegd en als er wat fout gaat, is de eerste vraag die we stellen: wie kunnen we de schuld geven?”
Plaats- en tijdonafhankelijk
Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal medewerkers dat bepaalt waar en wanneer het werk wordt gedaan nauwelijks is veranderd. Zo bepaalt 54 procent waar het werk wordt gedaan en 52 procent wanneer het werk wordt gedaan (in 2011 was dit respectievelijk 53 en 54 procent). Het lijkt er dus op dat veel organisaties in 2012 een pas op de plaats maken.
Klaar voor HNW
Steeds meer medewerkers verwachten dit jaar echter dat hun organisatie klaar is voor HNW. Van de respondenten verwacht 26 procent namelijk dat zijn of haar organisatie binnen twee jaar klaar is voor HNW, tegen 22 procent in 2011. Binnen de termijn van twee tot vijf jaar is 23 procent er klaar voor, tegen 15 procent vorig jaar.