Mensen komt weer centraal te staan in de managementaanpak van werkgevers. Dit blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) onder 1198 CEO’s in 52 landen.

PwC concludeert dat CEO’s mensen weer prioriteit gaan geven om daarmee te zorgen voor herstel en groei. Vanwege de economische crisis verwacht bijna 80 procent van de bestuursvoorzitters de manier te herzien waarop hun bedrijven mensen managen tijdens veranderingen. 59 Procent van de CEO’s wil met aanpassingen komen op het gebied van flexibel werken.

Uitbreiding personeelsbezetting

Ruim een derde (39 procent) van de bestuursvoorzitters hoopt de komende twaalf maanden de personeelsbezetting te kunnen uitbreiden. Bijna de helft gaf aan de personeelsomvang het afgelopen jaar te hebben teruggebracht. Meer dan driekwart is van plan meer te gaan investeren in training en ontwikkeling. Slechts een magere 20 procent meent dat de overheid van hun land heeft bijgedragen aan een goed opgeleid personeelsbestand.

Toekomst HRM

Volgens Michael Rendell van PwC betreffen de grootste uitdagingen van organisaties momenteel de beschikbaarheid van krediet, risicomanagement en marktveranderingen. Daarnaast spelen nieuwe klanteisen en verandermanagement een rol. Verder merkt Rendell op dat er discussie is over het feit of HRM zijn doel wel diende tijdens de crisis en of de aanpak zijn tijd niet heeft gehad. Gezien de sterke focus van CEO’s op een mensgerichte aanpak verwacht PwC aanzienlijke veranderingen van HRM-modellen in het komende decennium.

Tip: Uit eerder grootschalig Brits onderzoek bleek eind 2009 dat organisaties die bewust kiezen voor people management beter presteren dan organisaties die dit niet doen. De ‘people-managementorganisaties’ realiseren een hogere winst per werknemer en hebben hogere winstmarges en een hogere productiviteit. People management is in feite een onderdeel van een integraal gezondheidsmanagement. Een gezonde organisatie presteert ook beter.