Het Nederlands bedrijfsleven heeft innoveren momenteel op een laag pitje staan. Pas in 2011 verwacht 62 procent van de organisaties prioriteit te geven aan product- of dienstontwikkeling, tegen een minderheid van 40 procent nu. Dit is een van de conclusies die organisatieadviesbureau Berenschot trekt in het tweejaarlijkse onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010’.

Innoveren doe je in goede en niet in slechte tijden, zo valt het voornemen van Nederlandse bedrijven samen te vatten. Dit jaar verwacht 43 procent van de organisaties dat de markt waarin zij actief zijn, nog krimpt. Slechts een kwart van de organisaties voorziet groei. Over 2011 zijn de marktverwachtingen een stuk positiever: dan verwacht bijna de helft van de organisaties een groei van de markt waarin zij actief zijn. Slechts 19 procent voorziet dan krimp. Aandacht voor innovatie hangt hier dus blijkbaar sterk mee samen.

Relatie met conjunctuur

Aan het onderzoek namen personeelsmanagers van bijna honderd organisaties deel uit zowel de profit als non-profit sector. De drie meest genoemde prioriteiten op het gebied van Human Resources Management zijn formatie- en personeelsplanning (66 procent), strategisch HR-beleid (59 procent) en opleiding en ontwikkeling (59 procent). Formatie en personeelsplanning wordt daarbij met name gezien als een instrument om kosten te besparen. Het percentage organisaties dat dit ook als prioriteit voor 2011 heeft ligt dan ook een stuk lager: 37 procent.

“Er is een duidelijke relatie tussen HR en conjunctuur: een jaar geleden waren we nog bang voor schaarste op de arbeidsmarkt, maar daar is nu geen sprake meer van,” aldus Joep Bolweg, adviseur bij Berenschot en hoogleraar strategische HRM aan de Vrije Universiteit. “Je kunt HR-strategie zien als een weerspiegeling van onze cultuur, waarbij in tijden van crisis meer afstand mag worden genomen van het Anglo-Amerikaanse model en we teruggaan naar het poldermodel. Dat is een golfbeweging in de tijd.”