ING schrapt de helft van het aantal functies voor HR-professionals. Het zal niet overal zo dramatisch zijn, maar de boodschap is helder: HR is als discipline niet onmisbaar en ontastbaar en de HR-professional kan alleen overleven als hij/zij zich conform de wetten van Darwin aanpast.

Klassieke servicegeoriënteerde P&O’ers krijgen het lastig. Daar zijn de meesten het wel over eens. Ditta Vermaas van HR-recruiters RaymakersvdBruggen ziet het ook in de searchopdrachten meldt ze in het februarinummer van HRpraktijk Magazine. “We zien dat vanuit de werkgever steeds minder vraag is naar de klassieke P&O’er. Hbo’s die HR-functionarissen opleiden, staan ook niet heel goed aangeschreven. Steeds meer komt er vraag naar bedrijfskundigen, juristen of psychologen voor HR-functies.”

 

Tegengolf

Dat impliceert dus een ruk naar de analytische kant. Dat gezegd hebbende, maakt Vermaas er direct een kanttekening bij. “We zien ook een tegengolf. Naast harde data moet ook de menskant niet onderschat worden. Inderdaad, dat is een soort spagaat. Zelfs de generatie Y geeft aan dat ze behoefte heeft aan zaken als coaching en individuele aandacht: de warme kant. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de organisatie, maar het mooiste is als je een soort tweedeling aan kunt brengen in je HR-staf. Een manager die echt voor de zachte kant zorgt en een voor de harde kant. Beide kanten zijn, denk ik, toch lastig in een persoon te combineren.”

 

Profiel van de HR-manager 2.0

  • Expert – Beschikt over de excellente inhoudelijke kennis
  • Business analist – Is de vanzelfsprekende gesprekspartner voor managers
  • Organisatieadviseur – Heeft het vermogen om de impact van complexe organisatievraagstukken te vertalen naar HR-opgaven
  • Coach – Heeft de vaardigheid om te adviseren over organisatie-inrichting
  • Vertrouweling – Regisseert verandertrajecten
  • Controller – Kan ‘lezen en schrijven’ met HR-ken- en stuurgetallen
  • Innovator – Initieert vernieuwingen