De transformatie naar een kenniseconomie stelt eisen aan het kennisabsorptievermogen van bedrijven. Dit betekent dat ze voor hen nuttige kennis kunnen identificeren en vertalen in nieuwe producten. Welke organisaties scoren hoog op dit vlak?

Uit een analyse van EIM blijkt dat de top-10 van zestig branches en sectoren in het Nederlandse mkb met het grootste absorptievermogen grotendeels bestaat uit de bedrijven waar je het verwacht: speur- en ontwikkelingswerk, chemie en kunststofverwerking, elektrotechnische en machine-industrie en ICT. Maar er zitten ook twee verrassingen bij, namelijk de cultuursector en reclamebureaus: die scoren bovengemiddeld op absorptievermogen, en investeren daar ook in.

Personele bezetting

Verder blijkt het kennisabsorptievermogen het grootst bij bedrijven die op eigen kracht nieuwe producten en diensten hebben ontwikkeld. Absorptievermogen gaat tevens samen met een grotere  bereidheid om risico’s te nemen, en met meer dynamiek in de personele bezetting. Waar die het personeelsbestand is toegenomen is de absorptiecapaciteit het grootst, maar waar de werkgelegenheid is gekrompen is hij nog altijd groter dan bij de omvangrijke groep waar de werkgelegenheid gelijk is gebleven.

 

Zie voor gehele onderzoek ‘Vruchtbare grond voor de kenniseconomie de Kennissite MKB en Ondernemerschap.