Werkgevers weigeren nog steeds ouderen aan te nemen, concluderen de vakbonden. Dat meldt Trouw. Bij personen jonger dan 25 jaar daalde het aantal uitkeringen met ruim 75 procent en bij de 25-35-jarigen met 70 procent.
Ouderenparticipatie
CNV-vicevoorzitter Rienk van Splunder: “Met deze cijfers in de hand kunnen we zien hoe ridicuul de sollicitatieplicht tot 64 jaar is.” Voor hem bewijzen de cijfers hoe moeilijk het voor ouderen is om aan een baan te komen: ze zouden duur zijn, vaak ziek en weinig productief. “Er zijn afspraken gemaakt voor ouderenparticipatie, maar in de uitvoering daarvan valt nog een wereld te winnen.”
Leon Noorlander, beleidsmedewerker van FNV, vindt dat er eerst maar eens werk gemaakt moet worden van de participatie van ouderen tot 65, voordat er gepraat wordt over het ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd, zoals minister Donner afgelopen weekend deed.
Uitzonderingen verdwijnen volgend jaar
Ongeveer de helft van de WW’ers stroomt uit vanwege werk, tien procent gaat met pensioen. Van de rest gaat het overgrote deel naar de bijstand of naar een situatie zonder uitkering of loon. Bijstand krijgt een werkloze alleen als zijn partner niet genoeg verdient en hij geen eigen vermogen heeft. Voor mensen die na hun 50ste werkloos worden geldt nu nog een uitzondering. Zij krijgen na het aflopen van de WW een uitkering op bijstandsniveau zonder vermogenstoets.
Tip
Een leeftijdsbewust personeelsbeleid, waarbij rekening gehouden wordt met de gewijzigde levensloop van mensen in het moderne leven en de daarbij behorende arbeidsmarkt, wordt gevormd door werkgevers en/of personeelsfunctionarissen. U dus.