1. Schaf de hiërarchie af
Zelfsturende teams komen in plaats van hiërarchische organisatiemodellen. “Het vertrekpunt van onze organisatie is vakmanschap en intrinsieke motivatie,” legt Wim Heuvelman, medeoprichter van Finext, uit. “Wij gaan er vanuit dat vakmensen ’s morgens hun bed uitkomen omdat ze ergens aan willen bouwen. In de kern is onze organisatie opgebouwd in teams, waar alle cruciale bedrijfsfuncties bij elkaar komen. Ieder team bestaat uit vakmensen die de noodzakelijke competenties borgen, zoals marketing, sales, recruiting en controlling.”
Heuvelman vervolgt: “Er is ook iemand die de zaken overziet, wij noemen dat ‘de trekker’. Hij of zij heeft vooral een zorgende functie, kijkt of de mensen wel blij zijn, en zorgt dat dingen op het juiste moment geagendeerd worden. De teams maken zelf hun plannen, bepalen welke markten ze gaan benaderen en welke resultaten ze willen behalen. Ze gaan ook staan voor die resultaten, en werken ze zelf uit.”
Wilt u dit ook in de praktijk brengen? Op de HR Praktijk Dag vertelt Wim Heuvelman
alles over ‘Leidinggeven in een bedrijf zonder baas’. Bekijk hier het hele programma.
2. Zorg voor verbinding met de organisatiewaarden
Mensen maken het verschil en dat bepaalt de positie van HR in de waardengedreven organisatie. “HR draagt op alle niveaus bij aan de verbinding tussen de waarden van het bedrijf en die van de mensen die in en om de organisatie werken,” aldus HR Business Coach Maaike Huisman. “Het uitdragen van het organisatieverhaal in woorden en daden is een van de uitdagingen waar HR voor staat.
Ze vervolgt: “Ontwikkeling, ruimte en groei zijn de sleutelwoorden van het HR-beleid. Daar passen geen vaste functieprofielen, overlegstructuren en managementlagen bij. Wel generieke profielen, talentenpools en vormen van flexibele arbeid die aan elkaar verbonden zijn vanuit gemeenschappelijke waarden.”
Ook weten hoe u talentontplooiing kunt koppelen aan waardengedreven organiseren? Kom dan naar deze inspirerende sessie van Maaike Huisman op de HR Praktijk Dag.
3. Focus op duurzame inzetbaarheid
In tijden van crisis zijn bedrijven geneigd om te sturen op kosten en efficiency. Wil Houtzager, partner bij NextHRM, waarschuwt voor deze eenzijdige benadering “Een focus op efficiency alleen is niet productief. De prestatie-eisen die gesteld worden aan organisaties hebben betrekking op efficiency + kwaliteit + flexibiliteit + innovatie + duurzaamheid. Wanneer eenzijdig het accent op efficiency wordt gelegd realiseer je wellicht kortetermijnbesparingen maar verlies je op korte en langere termijn wellicht veel meer.”
Hij gaat verder: “Het is mijns inziens veel interessanter om de gezamenlijke kwaliteiten van mensen te mobiliseren om de productiviteit te verbeteren, rekening houdend met alle verschillende prestatie-eisen. Dat geeft een veel positievere energie en leidt ook tot kostenbesparing en dus tot efficiency.”
Wat zijn bronnen van duurzame inzetbaarheid voor mens en organisatie? Hoe organiseer je die bronnen in je organisatie? Wil Houtzager geeft inzicht tijdens een parallelsessie op de HR Praktijk Dag.
4. Zorg voor een flexibele HR-strategie
Uit de eerdergenoemde punten blijkt dat organisaties moeten omgaan met grote dynamiek en veranderingen. “Wendbaarheid en dus aanpassingsvermogen worden om die reden steeds belangrijker om succes te behalen,” aldus Jan Tjerk Boonstra, Principal HR Consultant bij Human Capital Group. “Dat betekent dat je HR-strategie flexibel moet zijn, maar ook de organisatiestrategie volledig moet ondersteunen.”
In de parallelsessie ‘APK van uw HR’: van strategie naar HR-beleidsplan’ op de HR Praktijk Dag legt Jan Tjerk Boonstra uit hoe je tot zo’n flexibele HR-strategie komt.
5. Vergeet de flexibele schil niet
Vergeet vooral niet om over de ‘muren’ van de organisatie heen te kijken. Het draait tegenwoordig om netwerken, innovatie en ondernemerschap. In deze zogenoemde ‘fuzzy firms’ wordt de projectorganisatie de norm en gaan bedrijven steeds meer in zee met zzp’ers. Volgens hoogleraar Creatief Ondernemerschap Arjan Van den Born is HR daarbij hard nodig. “Het administratieve, ‘harde’, deel wordt ingewikkelder, want er zijn vaak zeer verschillende soorten contracten met freelancers die gemanaged moeten worden.”
En de ‘zachte kant’ van HR? Van den Born: “Bedrijven vallen uiteen in innovatieve clusters van specialisten en generalisten en nieuwe arbeidsrelaties ontstaan waarin innovatiekracht belangrijker is dan organisatieloyaliteit. Dit vergt nieuwe HR-oplossingen, oplossingen waar innovatie belangrijker is dan loyaliteit.
In de parallelsessie ‘Innovatie door flexibele arbeidsrelaties’ op de HR Praktijk Dag reikt Arjen van den Born u de oplossingen aan.