Om de arbeidsmarkt nieuwe impulsen te geven, heeft Tempo-Team een manifest opgesteld. Naast een analyse waar de uitdagingen precies zitten, worden met tien veerkrachtversnellers de problemen te lijf gegaan. Meer veerkracht is immers de oplossing, vindt Tempo-Team. “Het is tijd de bakens te verzetten.”

Een hele website besteedt Tempo-Team aan het thema veerkracht. Het is dan ook hét speerpunt van de intermediair. Van College Tours met inspirerende sprekers als Guy Verhofstadt (Veerkracht in de politiek), ‘Slimme Ideeën’ met praktijkvoorbeelden waarin Tempo-Team bedrijven heeft geholpen veerkrachtiger – en dus effectiever – met hun medewerkerpotentieel om te gaan, een blog en een zelftest (Hoe veerkrachtig bent u?). Veerkracht volgens Tempo-Team: aanpassen, meer uit mensen halen, leervermogen en kansen benutten. Maar ook man en paard noemen en er niet omheen draaien.

Darwin

Waaruit komt deze grote betrokkenheid voort? Kees Stroomer is algemeen directeur Tempo-Team en in die hoedanigheid een van de initiatiefnemers van het manifest. Hij vertelt: “Enige tijd geleden hebben wij nagedacht over onze missie en visie, en onszelf de vraag gesteld waarom we elke dag opstaan. Wat maakt dat mensen het leuk vinden om voor Tempo-Team te werken? Het succesvoller maken van mensen en organisaties, uiteraard. Dat betekent dat de kick moet zijn dat als je een uitzendkracht aan het werk helpt, je zowel een persoon succesvoller maakt als een bedrijf aan de juiste uitzendkracht helpt.” Daarbij komt, aldus Stroomer, dat ons land momenteel te maken heeft met een crisis. Of eigenlijk, de nieuwe realiteit. En om met Darwin te spreken: het zijn niet de sterksten die overleven, maar degenen die zich het best weten aan te passen. Stroomer: “De term die we in het verlengde daarvan vonden is veerkracht. We willen mensen en organisaties succesvoller maken door hun veerkracht te vergroten. Dat is landelijk ook een thema: dat was bijvoorbeeld te horen in de laatste troonrede van de Koningin. Zelf zijn we daar nu een kleine drie jaar mee bezig. Het vormt voor ons de basis om te beschrijven wat er in de markt gaande is, om initiatieven van anderen te ondersteunen en om zelf projecten van de grond te krijgen.”

De driehoek

En waarom zou je dat vervolgens niet helder op papier zetten en je bedoeling zo voor de arbeidswereld verduidelijken, vonden Stroomer en de zijnen. “Wij proberen op een daadkrachtige en betrokken wijze innovatief te werk te gaan,” zegt Stroomer. “Daarbij richten we ons continu op de driehoek: bedrijven, werknemers (of werkzoekenden) en wijzelf. Ik denk namelijk dat de innovatie met name uit het bedrijfsleven moet komen, de overheid kan daar vervolgens in ondersteunen. Want hoewel de overheid heel graag wil, moeten we daar niet op wachten.” Hier komen de tien veerkrachtversnellers in beeld. De eerste luidt: Creëer extra stage- of werk/leerplekken om jonge werkzoekenden ervaring te laten opdoen. Stroomer: “Te veel jongeren, met of zonder startkwalificatie, staan langs de kant. Het is essentieel dat zij werkervaring opdoen. Onze oplossing: als elk bedrijf één extra stage- of werk/leerplaats zou creëren, doen alle jongeren weer mee. Dat kost alleen extra aandacht en organisatie, terwijl je een grote groep jongeren zonder kortetermijnperspectief de mogelijkheid biedt om werkervaring op te doen.” Het is maar een van de veerkrachtversnellers waarin Stroomer heilig gelooft. Omdat ook hier geldt: practice what you preach, kunnen de medewerkers van Tempo-Team eveneens op de nodige ruggensteun rekenen. “Dit doen we door TOP, ons Talent Ontwikkel Programma,” vertelt Stroomer. “Dat bevat drie ‘momenten van de waarheid’. Aan een serieus gremium, en uiteindelijk zelfs aan de directie, moeten medewerkers tonen hoe ze zich willen ontwikkelen. Ook daar leggen we de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf neer, waarbij wij er alles aan doen om hen te ondersteunen. Voor het management hebben we een vergelijkbaar programma, waarin een aantal managers zich kan ontwikkelen. Mooi om te zien is dat we ook veel vrouwelijke managers hebben.”

De 10 Veerkrachtversnellers

1. Creëer extra stage- of werk/leerplekken om jonge werkzoekenden ervaring te laten opdoen.
2. Investeer in opleidingen, ook van tijdelijk personeel.
3. Benut het inzicht, de ervaring en de wijsheid van oudere werknemers.
4. Sector overschrijdend solliciteren en mensen aannemen.
5. Iedereen is zijn eigen ‘HR-manager’.
6. Publieke en private sector moeten nog intensiever samenwerken.
7. Stimuleer interne mobiliteit veel sterker.
8. Kies voor diversiteit op de werkvloer.
9. Stimuleer eigen verantwoordelijkheid en waardeer anders denken.
10. Neem het initiatief en toon durf!

Lees het gehele interview met Kees Stroomer in het juninummer van HR Strategie.