Sinds het bestuurlijk akkoord over de geestelijke gezondheidszorg uit 2012 maakt de ggz-sector een ingrijpende omslag. Behandelingen moeten minder kosten, de efficiency moet omhoog en taken worden herverdeeld. Ook voor ggz-instelling Yulius een taai proces. ‘Wij moeten een lerende organisatie worden.’
Een universiteit en een hogeschool die nauw samenwerken, maar ook hun eigen agenda, hectiek en doelen hebben. Hoe lukt het Ettie Jaspers in die context een HR-agenda uit te voeren?
Philips maakt een forse cultuurverandering door onder het motto Accelerate!. Het moet de organisatie wereldwijd tot één klantgerichte machine smeden. Culture carpets brengen het programma naar de werkvloer. Met in de hoofdrol: de leidinggevenden.
Human Capital Management (HCM) gaat over de wijze waarop organisaties via het managen en ontwikkelen van hun medewerkers hun doelen realiseren. Een van de sleutels daartoe is de groeiende hoeveelheid en kwaliteit van beschikbare data met betrekking tot alle denkbare organisatieprocessen. Een belangrijk HR-instrument daarbij is strategische personeelsplanning.
De aansluiting van de jongste generatie HRM’ers op de beroepspraktijk wringt. Voor de ene functie zijn zij te goed, voor de andere schieten zij tekort. Volgens recent onderzoek missen zij zelfs elementaire competenties. Is het werkelijk zo slecht gesteld met de nieuwe generatie?
Door verschillende scenario's op te stellen kun je de personele behoefte voor de komende jaren voorspellen. Dit is een belangrijk instrument binnen Human Capital Management. Gerard Evers, specialist op het terrein van economisch personeelsmanagement, heeft een fictief praktijkvoorbeeld opgesteld voor strategische personeelsplanning bij een ziekenhuis.
The way that we look at leadership is changing. With businesses facing the combined challenges of emerging technologies, newer working practices and increased employee and customer expectations, our approach to identifying and nurturing future leaders needs to evolve.
Wij gaan steeds meer projectmatig werken en medewerkers doen steeds autonomer hun werk. Over twee jaar verhuizen wij zelfs naar een nieuw gebouw met enkel flexplekken. Dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. De leidinggevenden van de leidinggevenden, mijn directie, echter, betrekt hun eigen gedrag niet in de verandering. Zij blijven directief, controlerend en beheersend. Het nieuwe gedrag dat ze van de leidinggevenden vragen, beheersen ze zelf niet. Al beweren ze van zichzelf dat ze het al doen. Hoe krijg ik ze in beweging?
Waarom zien de meeste HR-afdelingen er nog steeds hetzelfde uit als twintig jaar geleden? Technologie heeft de wereld en de economie ingrijpend veranderd. Terwijl we dat niet echt kunnen zeggen over HR-organisaties, -structuren en -diensten. We kunnen de problemen van nu niet meer oplossen met de methoden van toen. Het is de hoogste tijd voor nieuwe HR-rollen.
Workforce Alignment kan het verschil zijn tussen winners en verliezers. Daarom 10 tips om dit te verbeteren.