Op woensdag 1 maart wordt voor de vijftiende keer de Nationale Complimenten Dag gehouden. De uitdaging is om die dag drie complimenten uit te delen in je omgeving. Dat is geen overbodige luxe, want als Nederlanders staan we bekend als een kritisch volk. We zien en benoemen eerder wat er misgaat of beter kan. Dit terwijl het geven van complimenten een cruciale vaardigheid voor moderne ondernemers en leiders is. Maar hoe doe je dat precies? 5 tips
Wij hebben allemaal zo onze heilige huisjes. Jeroen Busscher schopt ze met liefde voor ons om.
Voor de crisis wisten we precies welk product of dienst we in de markt moesten zetten, om ons vervolgens om te draaien en van daaruit terug te kijken. Hier pasten we de organisatie en ons HR-beleid op aan. We noemden dat 'vooruitkijken', maar feitelijk gingen we achterstevoren de toekomst in. De essentiële verandering is dat we nu wel weten wat de marktvraag is, maar wat ons antwoord zal zijn. Het proces om tot een oplossing te komen is cruciaal geworden. Dat vergt aanpassingsvermogen van mens en organisatie. En van HR...
De eerste verrichtingen van de Amerikaanse president Trump zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en lijken tegen alle (rationele) stromen in te gaan. Een gedachte-experiment: wat als we zijn 'principes' nu eens loslaten op HR?
Michiel de Meij is HR Business Partner bij AstraZeneca te Zoetermeer, een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen. Hij vertelt over het toenemend belang van strategische personeelsplanning (SPP) voor de organisatie en de incompany training die hij hiervoor heeft gevolgd bij HR Academy.
Unit4 onderzocht de stand van zaken onder Nederlandse HR-professionals. Bijna dertig procent van de respondenten gaf in het onderzoek aan dat bij hen de salarisadministratie (nog) niet was uitbesteed. Toch zijn er een aantal goede redenen om dat wel te doen. Lees er over in dit artikel of ontdek het tijdens het gratis lunchbreak webinar op 26 januari.
Sinds econoom, socioloog en Nobelprijswinnaar Gary Becker in de jaren zestig de human capital-theorie introduceerde, heeft het denken over waarde-creatie door investeren in menselijk kapitaal een vlucht genomen. Vanaf de jaren negentig domineerde Dave Ulrich het denken over HR en waarde-creatie. Hij verlichtte de HR-wereld met een visie en aanpak om human capital meer strategisch in te zetten. Na zo’n twintig jaar kunnen we constateren dat de verwachtingen vaak maar ten dele zijn waargemaakt.
De huizenmarkt is inmiddels weer ‘booming’. Dit betekent ook dat veel werknemers hun werkgever benaderen voor een werkgeversverklaring ten behoeve van de bank. Zonder een dergelijke verklaring is het verkrijgen van een hypotheek meestal onmogelijk. In sommige gevallen rijst de vraag of de gevraagde verklaring wel kan worden afgegeven en of daarmee geen verkeerde verwachtingen worden gewekt. Er zijn namelijk risico’s bij (bewuste) onjuistheid van de verklaring.
Op het denkvlak gaat veel mis. Dat zullen de meesten beamen, maar wat moeten we daarmee? Behalve de reflex om denken volledig af te doen en ons doorverwijzen naar het veronderstelde alternatief: voelen? Of ons te verdiepen in de werking van het brein? Wat is de waarde van helder denken, van een gezonde, vrije geest? En hoe kunnen hiermee onnodige (arbeids)conflicten worden voorkomen?
Als organisatie wil je wendbaar zijn en adequaat kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Dat vraagt om medewerkers die ook flexibel en inventief zijn, die op diverse manieren inzetbaar zijn en die over uiteenlopende capaciteiten en competenties beschikken. Dat lukt het best als je organisatie over een hybride medewerkersbestand beschikt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling