Eigenlijk is het verwonderlijk dat we technische snufjes die we privé gebruiken, niet ook massaal toepassen in het bedrijfsleven. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer mogelijk is dan we nu doen, als we alleen maar durven te dromen over de wereld van morgen. Waar u dan zoal aan moet denken? Ik neem u mee op reis door een voor mij gemiddelde werkdag en geef een aantal praktische voorbeelden.
Steeds meer bedrijven en instellingen werken met zelfsturende of zelforganiserende teams. Toch bestaan er nog een aantal hardnekkige misvattingen.
'Weg met functioneringsgesprekken!' 'Zijn beoordelingsgesprekken een blok aan je been?' 'Waarom beoordelingsgesprekken niet werken.' Een aantal titels van recente blogs op LinkedIn. Ook ik deel regelmatig updates over dit onderwerp, waaronder 'Gemeente Rotterdam krijgt personeelsgesprekken zonder vinkjes' en enige tijd geleden 'Waarom het beoordelingsgesprek oude stijl niet werkt'. Zelden had ik zoveel views gehad op een gedeeld artikel.
December en januari zijn bij uitstek geschikt om eens een spade dieper te gaan met team en te werken aan verbinding, binding en teamontwikkeling. Neem een paar uur de tijd, kies een prettige plek buiten je werkomgeving en evalueer het afgelopen jaar. Kijk natuurlijk ook vooruit naar het komende jaar. Geef elkaar waarderende feedback en spreek wensen uit voor 2018.
Geregeld komen verhalen naar buiten over een angstcultuur in organisaties. Medewerkers gaan in de veilige modus werken om conflicten en ontslag te voorkomen. Dit leidt op de korte termijn tot forse schade, maar staat op de lange termijn de ontwikkeling van de organisatie in de weg. Toekomstgerichte wendbare organisaties vragen om medewerkers die creatief zijn en eigenaarschap tonen. Wat is de bijdrage van HR aan vitaler sturen met én op vertrouwen?
Bevlogenheid vergroot de productiviteit, betrokkenheid en klantgerichtheid van je medewerkers. Hoe kun je dit als manager bij jezelf en bij anderen stimuleren? In mijn vorige column schreef ik wat de definitie is van bevlogenheid en hoe je dit op organisatieniveau kunt bevorderen. In deze column deel ik drie manieren om bevlogenheid op individueel niveau te stimuleren.
De meeste werknemers bekommeren zich niet echt om HR. Tenminste, niet zolang ze geen probleem hebben dat in hun ogen door HR opgelost moet worden. Niet dat mensen een aversie hebben tegen HR, ze zien helaas niet altijd in hoe HR bijdraagt aan hun dagelijkse werk.
Er is een omslag gaande op het werk van welvaart naar wellbeing. In deze veranderende behoefte van medewerkers wordt flink geïnnoveerd met werkprocessen zoals Holocaracy, Lean, Agile. Maar wat kunnen we leren van organisaties die worden geroemd als beste werkgever van Nederland? 3 eenvoudige lessen.
Sinds drie jaar werken we bij B-lay, een dienstverlener gespecialiseerd in softwarelicenties, met zelfsturende teams. Dat begon eigenlijk per toeval. Toen de zoektocht naar een manager voor onze vestiging in Boekarest op niets uitliep, vroeg één van onze medewerkers of het geen goed idee was zónder baas te gaan werken. En zo begonnen we.
‘Nederlandse bedrijven lopen voorop met digitale transformatie’, kopt het FD. Een mooie ontwikkeling waar wij als klein land trots op mogen zijn. We zien bij Nederlandse bedrijven de rol van IT veranderen, businessmodellen worden vernieuwd en technische innovaties zorgen voor werk efficiëntie. Vaak wordt de IT-afdeling als leider gezien in het doorvoeren van deze digitale transformatie, maar eigenlijk zou dit veel beter bij de HR-afdeling belegd kunnen worden.