Het International Baccalaureate (IB), toonaangevend wereldwijd aanbieder van curricula voor internationaal onderwijs voor leerlingen tussen de 3 en 19 jaar, met bijna 700 medewerkers wereldwijd, besloot in 2009 de mondiale indeling te herschikken. Onderdeel van dit proces was het kritisch tegen het licht houden van de rollen van zowel leidinggevenden als medewerkers en het herhuisvesten en werven van honderden stafleden.
Mede dankzij een recordaantal van bijna 50 miljoen passagiers zag luchthaven Schiphol de winst en de omzet over 2011 stijgen. Maar wil de nationale mainport de groei bijbenen, dan moet de organisatie stevige ambities waarmaken. Directeur HR Wim Mul ziet daar mogelijkheden voor, waarbij HR vooral verder kijkt dan de eigen payroll...
Wouter Vlasblom bouwde een onverwacht lange staat van dienst op bij Siemens Nederland. De continuïteit en het niveau van het HR-beleid profiteerden daarvan. Met als keerzijde de wet van de remmende voorsprong. ‘Wij moeten meestal een stapje terug doen.’
20 HR-directeuren, 1 professor en 3 prikkelende stellingen vormden de belangrijkste ingrediënten voor een discussie over HRM in 2020. De arbeidsrelatie, de positie van vakbonden en de eigen professie stonden centraal. Oude wijn in nieuwe zakken of gaat het vakgebied juist een fantastische toekomst tegemoet? Eenheidsworst stond in ieder geval niet op het menu.
Hero Benelux is dit jaar winnaar geworden van de HR Proffie, de vakprijs voor het beste HR-beleid van Nederland. De HR Proffie Veerkrachtprijs ging naar CB, het voormalige Centraal Boekhuis. Wat maakt het HR-beleid van deze organisaties (en de overige finalisten) nu zou onderscheidend van de rest? En welke HR- en businessuitdagingen moeten zij het hoofd bieden?
Het is de hoogste tijd dat alle Nederlandse bedrijven zich druk gaan maken over de vraag hoe zij de factor menselijke kennis beter kunnen inzetten. Hans Strikwerda, hoogleraar organisatiekunde aan de UvA, ziet daarbij een schone taak weggelegd voor de code-Tabaksblat.
Terwijl IBM in West-Europa vooral aan het snijden is, zwelt het personeelsbestand van ‘Big Blue’ in Polen steeds verder aan. Sinds drie jaar staat Anna Sienko aan het roer bij de Poolse afdeling van IBM, de nestor onder de moderne ICT-bedrijven.
Oeps. Bericht in de media: ING schrapt de helft van het aantal functies voor HR-professionals. Het zal niet overal zo dramatisch zijn, maar de boodschap is helder: HR is als discipline niet onmisbaar en onaantastbaar en de HR-professional kan alleen overleven als hij/zij zich conform de wetten van Darwin aanpast.
De ANWB wil in essentie een helpende organisatie zijn en dat vraagt betrokken en geïnspireerde medewerkers. Dat stelt John Luijben, directeur HRM bij de ANWB. “Uiteindelijk gaat het erom een balans te vinden: mensen moeten enerzijds de ruimte krijgen, maar anderzijds ook weer nietdoorschieten in het hulpverlenen.”
Waarom zouden organisaties zich moeten behelpen met één centrale leider? Netwerkorganisaties als Xerox zijn inmiddels zo complex dat gedeeld leiderschap betere producten en diensten oplevert. Jelle Dijkstra en Paul-Peter Feld beschrijven een model dat past bij onze tijd. “Zelfs de Romeinen pasten het al met succes toe.”