Het functioneringsgesprek, niet te verwarren met het beoordelingsgesprek, is een belangrijk element van loopbaanbeleid en het middel bij uitstek om in contact te blijven met uw werknemers. Uit een functioneringsgesprek kan nuttige informatie komen waarmee u mogelijk de bedrijfsvoering kunt verbeteren. Handig! Maar kent u de do’s en dont’s in een functioneringsgesprek?
Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal, zo horen we regelmatig vanuit de top van veel organisaties. Maar wat betekent dat nu concreet voor de HR-rol van de CEO? En hoe past HR zelf in dit plaatje? Roelof Bijlsma, CEO van Future Groep en mede-oprichter van Conclusion, heeft een scherpe kijk op HR en het aansturen van mensen. “Ik ben 100 procent van mijn tijd bezig met mensen, zowel intern als aan de klantkant.”
Strategische Personeelsplanning (SPP) is een zaak van lijnmanagers en HR-managers. Voor elk van de acht bouwstenen SPP is in dit artikel aangegeven wanneer veel moet worden gedaan, moet worden geholpen of geen actie hoeft te worden ondernomen.
Feitelijk is SPP een ‘self denying prophecy’. SPP maakt het mogelijk tijdig te anticiperen, in plaats van steeds naderhand op korte termijn brandjes te moeten blussen. Preventief beleid kan op veel manieren worden gedaan. SPP is ook een soort van Rubik-kubus. Alles hangt met alles samen, als je ergens aan draait, dan bewegen er direct en indirect andere zaken mee. Enkele voorbeelden.
Uit een functioneringsgesprek kan nuttige informatie komen waarmee u mogelijk de bedrijfsvoering kunt verbeteren. U krijgt een goed beeld van wat er leeft binnen uw organisatie en problemen kunt u mogelijk aan de bron aanpakken. Hoe zorgt u voor een effectief functioneringsgesprek?
Winnaar van de HR Proffie 2016 voor excellent HR-beleid is het Amsterdams vervoersbedrijf GVB. De jury toonde zich onder de indruk van de wijze waarop het GVB heeft ingespeeld op grote interne en externe veranderingen met als doel commerciëler te gaan opereren. Namens de verantwoordelijke HR-afdeling doen een trotse HR-manager Peter Buisman en al even verheugde manager HR-development Diana van Miltenburg uit de doeken hoe ze het voorheen traditionele vervoersbedrijf hebben weten om te turnen tot een toekomstbestendig OV-bedrijf.
Hoe een HR-afdeling acteert hangt sterk af van de manier waarop het HR-beleid is belegd binnen de organisatie. Heeft de lijn een belangrijke functie bij de uitvoering? Is er een verdeling tussen centraal en decentraal beleid? Inrichtingskeuzes brengen doorgaans zowel voordelen als nadelen met zich mee, wat kan leiden tot spanningsvelden voor HR.
“Ruim de helft van de medewerkers in Nederland overweegt een overstap naar een andere werkgever, liever vandaag dan morgen.” Dat schreef Het Financieele Dagblad naar aanleiding van het gepubliceerde onderzoek van HR-dienstverlener Raet. De aantrekkende economie lijkt een verschuiving op gang te brengen. Medewerkers staan weer open voor vernieuwing en organisaties maken zich steeds meer zorgen of hun organisatie wel aantrekkelijk genoeg is om nieuwe medewerkers aan te trekken en huidige medewerkers te behouden. Maar wat maakt een organisatie nu eigenlijk aantrekkelijk voor (potentiële) medewerkers?
Performance management wordt door veel organisaties ondergewaardeerd. Terwijl het zoveel in zich heeft. Maar dan moet je wel breken met oude paradigma’s.
Zelfsturing of zelforganisatie lijkt de heilige graal in een tijd waarin hiërarchische organisatiemodellen zwaar ter discussie staan. Maar is het wel de oplossing voor de problemen waar organisaties mee te kampen hebben? Welke valkuilen moet u zien te vermijden?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling