Indien een proeftijd is bedongen, is ieder der partijen, zolang die tijd niet is verstreken, bevoegd de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen. Dit staat in artikel 7:676 lid 1 Burgerlijk Wetboek. In concreto betekent dit dat dit artikel óók van toepassing is op de opzegging van een wél overeengekomen, maar nog níet begonnen arbeidsovereenkomst. Dus nog voordat er überhaupt maar één dag is gewerkt. Maar hierop bestaan wel uitzonderingen.
Afgelopen week kwam een uitspraak voorbij waarin een werknemer op staande voet was ontslagen omdat hij tijdens een speech die hij gaf vanwege ter ere van o.a. zijn langdurige dienstverband de directie roastte.
Het regent… En niet alleen buiten. Het regent ook weer ontslagaankondigingen, afvloeiingen en vertrekregelingen. De rente loopt hard op, de prijzen blijven stijgen, de lonen rijzen de pan uit. En nog niet alle corona-schulden zijn afbetaald. Volgens de meeste economen staat er een recessie voor de deur. En dus ja, neemt de vraag naar VSO-tjes ook weer toe… Maar wat zijn dat ook alweer precies? En wat moet erin staan? Welke afspraken mag je maken? Dat zijn vragen die weer opkomen. Vandaar even dit geheugensteuntje.
De kantonrechter Den Haag oordeelt dat een onderwijsinstelling na afloop van de schorsing van werknemer onvoldoende actie heeft ondernomen om de arbeidsverhouding te herstellen en de werksituatie te normaliseren. Toen uit onderzoek bleek dat de vermeende klachten over werknemer niet zijn komen vast te staan, heeft de werkgever de ontstane impasse gedurende anderhalf jaar in stand gelaten. Volgens de kantonrechter heeft werkgever daardoor ernstig verwijtbaar en in strijd met het goed werkgeverschap gehandeld.
De weg naar een rechtsgeldig ontslag op staande voet kent vele valkuilen. Een heikel punt is de eis van onverwijldheid. Onverwijld betekent ook écht onverwijld. In dit geval had het hof geen boodschap aan het verweer van de werkgever dat het Pasen was.
Mag je een medewerker ontslaan als die uitvalt door ziekte, om wat voor reden dan ook? De wet is duidelijk, het antwoord is nee. Maar wat als dit volgens de cao wel is toegestaan? Nog specifieker: als het gaat om een zieke uitzendkracht?
Het komt regelmatig voor, werkgever stelt werknemer op non-actief, oftewel stuurt werknemer naar huis en laat werknemer niet meer toe tot het werk. Vaak gebeurt dit vooruitlopend op een ontbindingsprocedure. Onlangs werden er weer uitspraken gepubliceerd waarin werknemer op non-actief was gesteld en dit vervolgens aanvocht.
Onderzoeksbureaus helpen werkgevers soms te graag aan een conclusie waarmee een werknemer ontslagen kan worden. Scoringsdrift? De rechter ziet echter slordig onderzoek en niet bewezen klachten. En dat is onnodig.
Philips gaat (weer) fors reorganiseren. Die reorganisatie zal gepaard gaan met ontslagen. Philips kan hiervoor naar UWV maar probeert ongetwijfeld eerst om met de boventallig te verklaren werknemers een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst of, kort gezegd, 'vso' genoemd) te sluiten. Wat neem je, naast de 'formele bepalingen', zoals geheimhouding, de bedenktermijn en finale kwijting, nu allemaal op in zo’n beëindigingsovereenkomst?
Een winkelmanager van de Primark in Amsterdam is onterecht ontslagen nadat hij vier hartjes-emoji’s had gestuurd naar een collega. Al had hij beter moeten weten. Dat oordeelt de kantonrechter in Amsterdam.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling