Sinds de economische terugval stelen werknemers meer dan ooit van de baas. Dat beweert De Telegraaf op basis van een rondgang langs particuliere recherchebureaus.
In een arbeidsovereenkomst spreken werkgever en werknemer af dat voor beiden een opzegtermijn van drie maanden geldt. De werkgever zegt drie maanden van tevoren de arbeidsovereenkomst op. Is dit een geldige opzegging?
‘Word ik ook ontslagen?’ Om stress door arbeidsonzekerheid te verminderen, moeten bedrijven eerlijk en duidelijk zijn over het aantal ontslagen en de gehanteerde ontslagprocedures. Dat staat in een onderzoek van Toon Taris, hoogleraar arbeidsmotivatie aan de Radboud Universiteit.
Rechtspraak is niet altijd eenduidig. Dat blijkt wel uit het feit dat twee rechters over dezelfde rechtsvraag met een verwijzing naar dezelfde Aanbeveling een ander oordeel geven.
Volgens hrm-adviesbureau Right Management moeten bedrijven bij het ontslag van een werknemer denken aan de toekomstige relatie met de werknemer. De vergoeding die de werknemer meekrijgt bij ontslag is eigenlijk een soort wachtvergoeding.
Hoewel de hoogte van een ontslagvergoeding in absolute zin buitensporig kan lijken, kunnen onderliggende factoren alsnog leiden tot de verplichting tot betaling van die vergoeding. Een dergelijke zaak speelde onlangs bij de kantonrechter te Amsterdam.
De kredietcrisis ondermijnt de hervorming van het ontslagrecht. De drie grootste vakcentrales FNV, CNV en MHP houden de nieuwe formule niet aan bij de sociale plannen voor ontslagen personeel, omdat zij er zeker van zijn dat de nieuwe ontslagformule slechter uitpakt voor werknemers dan de oude.
Volgens onderzoeker Irma Mooi-Reci accepteren vrouwen bij werkloosheid sneller een baan onder hun niveau dan werkeloze mannen. Hier houden ze de rest van hun loopbaan last van. Mooi-Reci promoveerde aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar de gevolgen van werkloosheid voor iemands latere carrière en loon.
Zoals u weet vervalt per 1 januari 2009 de verplichting dat alle werkgevers eerstedagsmelding moeten doen. Alleen als er sprake is van bijzondere risico’s op fraude of illegale tewerkstelling, kan de Belastingdienst u verplichten om drie jaar lang eerstedagsmelding te doen.
Een werknemer meldt zich ziek en is daarna gedurende lange tijd onbereikbaar voor zijn leidinggevende. Hij reageert niet op telefoontjes en brieven, waarop de werkgever op een gegeven moment aankondigt dat als de werknemer geen contact opneemt, het salaris wordt opgeschort.