Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de afhandeling van vliegtuigen op het platform van Schiphol, voert in 2009 vaste teamsamenstellingen in. Daarin wordt geen plaats gevonden voor een chronisch zieke werknemer. En de werkgever verzoekt de kantonrechter deze arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Tot en met 30 juni 2010 konden bedrijven nog deeltijd-WW aanvragen als het om meer dan 60 % van het aantal werknemers ging. Vanaf 1 juli wordt de regeling langzaam afgebouwd. Uit cijfers blijkt dat zo´n 70.000 mensen gebruik gemaakt hebben van de deeltijd-WW (peildatum 1 mei 2010).
Ontslag per sms of e-mail is in Nederland rechtsgeldig. De Nederlandse wet schrijft niet voor hóe een werkgever iemand moet of mag ontslaan, dus is een elektronisch bericht in principe rechtsgeldig, zo valt te lezen op de website van de Gibo Groep.
De manier waarop een werkgever een reorganisatie uitvoert behoort tot de eigen beleidsvrijheid. De kantonrechter toetst slechts marginaal en mag zich niet uitlaten over de vraag binnen welke functiegroep bezuinigd moet worden of wanneer iemand voor een bepaalde functie in aanmerking komt.
Als er informatie in een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ontbreekt, is dit besluit dan kennelijk onredelijk?
De Hoge Raad heeft vorig jaar met spraakmakende uitspraken beslist dat de kantonrechtersformule en de XYZ-formule niet mogen worden toegepast bij de berekening van de schade in geval van kennelijk onredelijk ontslag.
Een werkgever is ontevreden over een werknemer en wil de arbeidsovereenkomst beëindigen. Hij deelt dit aan de werknemer mee, schorst hem en sluit zijn e-mailaccount af. Vervolgens stuurt hij het overige personeel een bericht waaruit is af te leiden dat de werknemer is geschorst.
Het plan om ontslagvergoedingen bij inkomens vanaf 75.000 euro te maximeren tot één jaarsalaris is controversieel verklaard en wordt niet meer behandeld door de Tweede Kamer.
Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zien een wijziging van de plannen om ontslagvergoedingen af te toppen niet zitten.
Behoudens uitzonderlijke omstandigheden is het niet mogelijk om bij een ontbindingsbeschikking in hoger beroep te gaan. Wat kan een werkgever doen als hij achteraf van mening is dat de werknemer tijdens de mondelinge behandeling van de zaak niet de waarheid heeft gesproken?