Het feit dat een werknemer tijdens ziekte privéwerkzaamheden verricht rechtvaardigt niet automatisch een ontslag op staande voet. Onder omstandigheden kan dit wel leiden tot opschorting of stopzetting van het loon.
Werkgevers krijgen steeds meer vrijheid bij het ontslaan van medewerkers als het aan minister Kamp van Sociale Zaken ligt. Hij wil namelijk het ontslagrecht veranderen en hierdoor kunnen werkgevers voortaan vaste krachten ontslaan wanneer zij het werk goedkoper kunnen laten uitvoeren door flexwerkers.
In de kwestie Organon heeft de rechter geoordeeld dat afspraken moeten worden nagekomen. Meer eisen dan op schrift is gesteld, is volgens de voorzieningrechter niet mogelijk.
Een werknemer hoeft alleen een boete te betalen wegens overtreding van zijn relatiebeding als in de beëindigingovereenkomst (in)direct een boetebepaling van toepassing is verklaard. Is dit niet gebeurd, dan is de werknemer geen boete verschuldigd.
Het in privétijd meewerken aan de opname van een erotisch getinte film is geen reden voor een ontslag op staande voet.
Het aantal bedrijven dat werkende moeders wil aannemen, is sinds dezelfde periode vorig jaar flink gedaald. 36 procent van de bedrijven geeft aan dat ze werkende moeders aan willen nemen. Vorig jaar was dan nog 44 procent. In Nederland is 37 procent van de bedrijven van plan in 2011 nieuw personeel aan te nemen, maar slechts 28 procent daarvan geeft aan meer werkende moeders aan te nemen.
Het raadplegen van het Elektronisch Patiënten Dossier om privédoeleinden, komt een werkneemster van een geestelijke gezondheidszorginstelling duur te staan.
Bijna 80 procent van de werkgevers vindt dat werknemers recht hebben op een ontslagvergoeding, maar meer dan de helft ziet graag een versobering. Ook wil 44 procent een aanpassing van de WW.
De belangrijkste reden voor ontslag is bij mkb-ondernemingen het niet functioneren van een medewerker. Dit blijkt uit onderzoek van De Raadgevers Bedrijfsjuristen, uitgevoerd door TNS NIPO onder 525 ondernemers in het mkb. Overigens verwacht men dit jaar in totaal minder mensen te moeten ontslaan dan in 2009.
Werknemers met een lichamelijke handicap hebben minder kansen op de arbeidsmarkt. Wanneer zij boventallig worden binnen een organisatie, mag van de werkgever dan ook een extra inspanning worden verwacht om deze specifieke medewerkers te herplaatsen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.