De werkgever is een kleine onderneming die zich bezighoudt met orgelbouw. De werknemer gaat een liefdesrelatie aan met de vriendin van een collega. De werkgever en de andere werknemers zien de terugkeer van de werknemer op de werkvloer niet zitten. De werknemer vindt dat het een privéaangelegenheid is waar de werkgever zich niet mee moet bemoeien. De werkgever verzoekt de rechter om ontbinding van de overeenkomst.
Op de werknemer rust in bepaalde gevallen tijdens onderhandeling over een beëindigingvergoeding de verplichting om een concreet uitzicht op een nieuwe baan te melden. Dit kan immers van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding.
Bij ontslag lopen oudere werknemers een aanzienlijk extra financieel risico, zo blijkt uit een artikel in de Volkskrant.
Een werknemer is werkzaam als metaalbewerker. Op 11 januari 2010 meldt hij zich ziek in verband met een rughernia, maar hij weigert vervolgens mee te werken aan een rugonderzoek bij rugadviescentrum Winnock. De werkgever zet daarop het loon stop wegens het belemmeren van de re-integratie en het niet meewerken aan zijn herstel.
Een werknemer heeft een derde toegestaan om in te loggen op een aan zijn werkgever toebehorende laptop. De bestanden op deze laptop vallen volgens de werkgever echter onder de geheimhoudingsplicht van de werknemer. De werkgever vraagt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Nederlandse werknemers kunnen onder het mom van Sinterklaas een pittig of schofferend gedicht schrijven over hun werkgever of collega. Veel bedrijven vieren het jaarlijkse feest op kantoor, waarbij pittige uitspraken in een rijmpje worden verpakt. Juridisch dienstverlener JuroFoon waarschuwt echter dat dit onder de noemer ‘slecht werknemerschap’ of ‘belediging’ wel kan leiden tot sancties, in het uiterste geval ontslag.
Een 31 jarige secretaresse is bijna zeven jaar in dienst bij haar werkgever wanneer deze werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vraagt. De werkgever is van mening dat de secretaresse disfunctioneert. Ook zou de secretaresse in strijd hebben gehandeld met de interne regels door onder werktijd privézaken te doen en buiten werktijd zonder toestemming van de werkgever nevenwerkzaamheden te verrichten.
Als de economie blijft tegenzitten, dan komt invoering van de deeltijd-ww weer om de hoek kijken. Dat zegt VNO-NCW naar aanleiding van de negatieve groeicijfers van de economie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde. Daaruit blijkt ook dat de werkloosheid sterker oploopt dan in voorgaande meetperiodes.
Een werknemer, een kok, wordt door zijn werkgever op staande voet ontslagen nadat hij tijdens ziekte bij een concurrent werkzaamheden zou hebben verricht. Mede gelet op het feit dat dit naar het oordeel van werkgever al eerder was gebeurd.
Als een werkneemster wordt ontslagen, meent zij dat dit kennelijk onredelijk is. De kantonrechter is het hiermee eens gezien de hoge leeftijd van de werkneemster bij ontslag, haar ongunstige positie op de arbeidsmarkt, haar langdurige dienstverband van elf jaar en het feit dat de werkgever geen enkele financiële voorziening heeft getroffen voor de werkneemster.