Onderzoek wijst uit dat 70 procent van de reorganisaties mislukt. Een van de grootste fouten is dat bedrijven zich niet houden aan een eerdere doelstelling. Dat moet en kan anders aldus Jeroen Riemeijer, voormalig HR Manager van het Mobiliteitscentrum Shell.
Een naaister sluit met haar werkgever – een naaiatelier – vanwege bedrijfseconomische redenen een overeenkomst tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De afspraak houdt in dat de werkneemster tegen minder uren werk blijft verrichten. Voorafgaand aan de ingangsdatum vraagt de werkgever een ontslagvergunning aan om de arbeidsovereenkomst in het geheel te beëindigen. Het UWV verleent toestemming en de werkgever zegt de arbeidsovereenkomst op. De werkneemster start een kennelijk onredelijk ontslagprocedure voor een schadevergoeding.
Een werknemer, bij wie eind 2003 schizofrenie is vastgesteld, verschijnt na zijn vakantie op 1 maart 2004 niet op het werk. Nadat hij telefonisch geen gehoor kreeg, heeft de werkgever vervolgens de werknemer bij brief van 2 maart gesommeerd om op 3 maart 2004 op het werk te verschijnen. Als de werknemer niet verschijnt, roept de werkgever hem per koerier op om de volgende dag alsnog naar het werk te komen. Als de werknemer ook dan niet komt opdagen, ontslaat de werkgever hem op staande voet.
Het is verbazingwekkend dat juist de route via de kantonrechter vervalt en de procedure bij het UWV blijft bestaan. De route via de rechter is veel slagvaardiger en sneller. Dat stellen twee juristen in een reactie op het eerder deze week gepresenteerde regeerakkoord.
De werkloosheid in Nederland is verder opgelopen. In totaal zijn er nu 519.000 mensen die geen werk hebben, dat is 6,6 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen met gemiddeld 8000 per maand toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Een groot gedeelte van de 55-plussers voelt zich niet meer welkom en afgedankt op de arbeidsmarkt. Dit is de conclusie van een onderzoek onder 5.286 senioren door het televisie programma Debat op 2, in samenwerking met ouderenorganisaties ANBO en Unie KBO.
Een werknemer is op staande voet ontslagen omdat hij op zodanige wijze onder invloed van alcohol was, dat er sprake was van alcoholmisbruik. De werknemer heeft nagelaten zich te laten onderzoeken door de bedrijfsarts of huisarts.
Een drukkerij vraagt vanwege bedrijfseconomische redenen een ontslagvergunning aan voor haar werknemer. Het UWV verleent de drukkerij de vergunning om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. De werknemer verzoekt het UWV een herstelbeschikking af te geven, omdat - in tegenstelling tot wat het UWV heeft vermeld - hij wel degelijk verweer heeft gevoerd. Het standpunt van het UWV blijft ongewijzigd, maar is in de herstelbeschikking wel ingegaan op het verweer van de werknemer.
Minister Kamp van SZW heeft van de Tweede Kamer akkoord gekregen om zijn wetsvoorstel voor een nieuwe, simpelere ontslagprocedure uit te werken. Wel moet hij daarbij open staan voor kritiek van werkgevers en vakbonden.
Is het een gouden regel in de (medische) hulpverlening om geen giften of bevoordelingen aan te nemen van degene tot wie de hulpverlener in een behandelingsrelatie staat? Een dokterspraktijk meende van wel en vroeg ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een doktersassistente, nadat zij een gift van een patiënt in ontvangst had genomen.