Na een pauze van bijna twee jaar beginnen de werkgevers opnieuw de discussie over de versoepeling van het ontslagrecht. De duur van de werkloosheidsuitkering moet worden beperkt, de ontslagvergoeding verlaagd en als werkgevers van hun personeel af willen hoeven ze geen ontslagvergunning meer aan te vragen.
Wegens bedrijfseconomische redenen zegt een werkgever, met toestemming van het UWV, de arbeidsovereenkomst met een werknemer op. Kort daarna schakelt de werkgever een zelfstandige handelsagent in om het werk te verrichten van de ontslagen werknemer.
Als je op non-actief wordt gesteld door je baas nadat jij jullie geheime affaire aan het licht hebt gebracht, heb je dan recht op een vergoeding?
In een brief aan demissionair premier Balkenende verzoekt FNV dringend om de deeltijd-WW, het Actieplan Jeugdwerkloosheid, de positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) en een milieu-investeringsprogramma voor de bouw aan te pakken. Volgens FNV zijn dit onderwerpen die vanwege de crisis en ondanks de val van het kabinet geen uitstel verdragen en een voortvarend optreden vereisen.
Als een werknemer betrapt wordt op het bij zich steken van een pakje shag van een collega, claimt hij dit ‘uit gewoonte’ gedaan te hebben en is er volgens hem geen sprake van diefstal. De werkgever vindt dit geen geldig excuus en ontslaat de man op staande voet.
Een werkneemster deelt aan haar werkgever mee dat zij zwanger is. Een maand later bericht de werkgever dat de functie van werkneemster komt te vervallen wegens bedrijfseconomische redenen. De kantonrechter oordeelt dat het ontbindingsverzoek van de werkgever geen verband houdt met een opzegverbod.
Regelmatig wordt een werknemer bij een ontslag op staande voet meer dan één verwijt gemaakt. Een werkgever kan dit doen met de gedachte dat zelfs als slechts de helft van de verwijten bewezen kan worden, de rechter wel overtuigd zal zijn van de gerechtvaardigdheid van het ontslag op staande voet. Een samengestelde dringende reden is echter niet zonder risico.
15 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met ongelijke behandeling op het werk. De groep werd zelf slachtoffer of was getuige van discriminatie van collega’s.
Per 1 januari 2010 gaan er een aantal regelingen binnen Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de schop. Het ministerie van SZW heeft een aantal regelingen gewijzigd. Zo zal onder meer de vernieuwde wet Wajong per 1 januari 2010 ingevoerd worden.
De gemiddelde ontslagvergoeding van bezoekers van goudenhanddrukspecialist.nl bedraagt € 85.000. De verwachting is dat de hoogte van de gemiddelde ontslagvergoeding in Nederland de komende periode iets gaat toenemen. Tot deze uitkomst komt het bedrijf na een uitgebreide analyse van gebruikersinformatie van de diverse eigen websites.