Werknemers zijn tot veel bereid om aan het werk te blijven. Aan de ene kant willen ze als het moet extreem overwerken. Aan de andere kant is een meerderheid bereid geheime gegevens mee te nemen naar een nieuwe werkgever. Dit komt naar voren in een onderzoek van IT-bedrijf Cyber-Ark onder 600 kantoormedewerkers in Amsterdam, Londen en New York.
Het botert al jaren niet tussen een manager en zijn medewerker. De situatie is onhoudbaar en de personeelsfunctionaris stelt nu outplacement voor. Hoe wordt de slaagkans het grootst?
Bulgaren, Roemenen en werknemers van buiten de Europese Unie moeten Nederland uit als hun werk hier ophoudt. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdag hierover uitgesproken, zo meldt Salarisnet.nl.
Werknemers met een jaarsalaris van 75.000 euro of meer, krijgen voortaan maximaal één jaarsalaris als ontslagvergoeding. Hiervoor wordt het Burgerlijk Wetboek gewijzigd. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Hirsch Ballin van Justitie.
De Kring van Kantonrechters heeft besloten de kantonrechtersformule aan te passen. Vooral 35-minners krijgen minder geld mee waardoor werknemers ontslaan goedkoper wordt. Wel komt volgens de rechters meer aandacht voor individuele omstandigheden.
Als je als werkgever iemand op non-actief wilt zetten, moet daar een zwaarwegende en redelijke reden voor zijn en die moet duidelijk, bij voorkeur schriftelijk, aan de werknemer kenbaar worden gemaakt. Doe je dit niet, dan zal de rechter dit interpreteren als slecht werkgeverschap, met alle gevolgen van dien.
Canada, Engeland en Zweden kenden het fenomeen al, de Ban Bullying at Work day. Op initiatief van het Mobbing Expert Platform, het MEP, vindt het congres nu ook plaats in Nederland.
Als een werknemer overspannen raakt door een mogelijk naderend reorganisatieontslag, dan loopt u als werkgever het risico dat er een opzegverbod gaat gelden en het ontslag onmogelijk wordt. Hou hier rekening mee als het gaat om de timing van het ontslag. (Kantonrechter Haarlem, 26 augustus 2008, LJN: BE9657)
Wie beëindigt de arbeidsovereenkomst en komt de werknemer een ontslagvergoeding toe? Over die vraag boog zich de rechtbank in Utrecht.
Kan een werknemer naar de kantonrechter stappen voor een ontbindingsprocedure als zijn werkgever reeds een ontslagvergunning heeft aangevraagd bij CWI? Een werknemer probeerde om op deze manier een hogere ontslagvergoeding uit het vuur te slepen, maar hij ving bot.