Om ontslag op staande voet geldig te laten zijn, dient het ontslag gebaseerd te zijn op een dringende reden. Het gaat dan om daden, eigenschappen of gedragingen waardoor van de werkgever niet gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst langer voortduurt. Een ontslag op staande voet dient direct of in ieder geval zo snel mogelijk na constatering van de dringende reden gegeven te worden. Bij het ontslag moet worden aangegeven wat de dringende reden is. Maar wat gebeurt er als bij het mondeling gegeven ontslag op staande voet andere redenen zijn genoemd dan opgenomen in de schriftelijke ontslagbevestiging?
Een werkgever wil de arbeidsovereenkomst van een werknemer die bovengemiddeld ziek is laten ontbinden. De werkgever vindt dat de regelmatige afwezigheid van de werknemer verstorend is voor het bedrijf en dat het leidt tot extra belasting van collega’s. Hij heeft dit ook besproken met de werknemer.
In navolging van enkele kantonrechters heeft nu ook een gerechtshof bepaald dat bij de bepaling van de hoogte van de ontbindingsvergoeding voor een oudere werknemer, rekening mag worden gehouden met inkomsten uit uitkeringen.
Een werkneemster is ruim 35 jaar werkzaam bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, laatstelijk als maatschappelijk werker. Als deze functie komt te vervallen en wordt gewijzigd in die van case-manager, weigert de werkneemster zich hierbij neer te leggen en houdt vast aan haar ‘oude’ werkwijze.
Meer dan driehonderd bedrijven moeten de WW-gelden terugbetalen aan het UWV. Deze bedrijven hebben hun werknemers eerder ontslagen dan dat de WW-deeltijdregeling toestaat. De regeling moest Nederlandse bedrijven helpen de recessie door te komen.
Als een werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen omdat hij geen vertrouwen meer heeft in een werknemer, dan wil hij vaak dat de werknemer tot het einde van de arbeidsovereenkomst geen contact meer heeft met zijn klanten en soms ook anderen, zoals de rest van de werknemers. Gedurende de opzegtermijn wil de werkgever dan een contactverbod laten gelden.
Een werkgever en werknemer sluiten een vaststellingsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst eindigt per 14 augustus 2009 onder toekenning van een vergoeding. Een week voor die datum wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Omdat de arbeidsovereenkomst nu niet door de vaststellingsovereenkomst is geëindigd, weigert de werkgever de ontslagvergoeding te betalen. De werknemer legt de zaak aan de rechter voor.
Als een werkgever het vertrouwen in een werknemer opzegt en de kantonrechter verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, beoordeelt de kantonrechter of er een objectieve rechtvaardiging bestaat voor het opzeggen van dit vertrouwen.
Een werknemer wordt veroordeeld tot gevangenisstraf omdat hij kinderporno op zijn (persoonlijke) computer heeft opgeslagen. Als gevolg van een publicatie in de lokale krant weten ook de collega’s van zijn veroordeling. Zij laten de werkgever weten dat zij niet meer met de werknemer willen samenwerken. Dit leidt volgens de werkgever tot een onwerkbare situatie. Ook vreest de werkgever dat hij reputatieschade zal lijden, omdat de werknemer in zijn functie ook contact heeft met klanten. De werkgever verzoekt de kantonrechter daarom de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsrelatie.
Een werkgever wordt wegens bedrijfseconomische redenen genoodzaakt tot ontslag van al zijn werknemers. In het kader van de beëindiging van het dienstverband biedt de werkgever een werkneemster tot tweemaal toe een ontslagvergoeding van € 60.000 aan. De werkneemster wijst dit aanbod af.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling