Geschillen, zoals arbeidsconflicten, hoeven vanaf 2013 niet altijd meer op de rechtbank zelf te worden behandeld. U kunt vanaf volgend jaar rechtszaken digitaal laten afwikkelen. Althans, voorlopig alleen bij de rechtbanken in Rotterdam en ’s Hertogenbosch. Deze rechtbanken draaien in 2013 een pilot met digitale procedures bij de kantonrechter (e-Kantonrechter).
De werkgever, een instelling die gericht is op pleegzorg, verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een werknemer, nadat de werknemer –onherroepelijk – strafrechtelijk is veroordeeld voor onder meer het plegen van ontuchtige handelingen met minderjarige kinderen.
Als de werkgever een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, met verwijzing naar de proeftijd, per brief opzegt, wil de werknemer deze beëindiging nietig laten verklaren omdat hij de brief pas na afloop van de proeftijd heeft ontvangen.
Een werkneemster is in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Vlak voor de einddatum geeft de werkgever aan dat haar contract niet wordt verlengd. De werkneemster stuurt daarop een e-mail waarin zij aangeeft het slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie door een leidinggevende. Daarnaast stelt werkneemster zich op het standpunt dat de arbeidsovereenkomst niet tijdig is opgezegd zodat deze niet is geëindigd.
Als een werknemer ondanks herhaalde oproepen en het bericht dat zijn loon wordt opgeschort niet komt opdagen tijdens zijn re-integratieperiode besluit de werkgever hem op staande voet te ontslaan.
Een werknemer is binnen de proeftijd van een maand ontslagen door zijn werkgever. Met een brief is de werknemer hiervan op de hoogte gesteld. De werknemer stelt echter dat deze brief hem pas heeft bereikt na het verlopen van de proeftijd en daarmee te laat.
Het voorstel voor de wijziging van de Wet melding collectief ontslag (WMCO) is door de Tweede Kamer goedgekeurd. Als ook de Eerste Kamer instemt met dit wetsvoorstel moeten werkgevers het ontslag van werknemers melden die met een beëindigingovereenkomst (einde arbeidsovereenkomst met wederzijds goedkeuren) vertrekken. Door deze uitbreiding wordt het criterium van twintig ontslagen werknemers mogelijk eerder bereikt.
Dat reorganisaties de tevredenheid van medewerkers negatief beïnvloeden is geen verrassing, maar de gevolgen voor de ‘achterblijvers’ worden vaak vergeten. Juist deze laatste groep wordt regelmatig geplaagd door schuldgevoelens en stress, het zogenaamde ‘survivor syndroom’.
Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het ontslagrecht te hervormen. Dat is volgens haar nodig omdat de huidige ontslagprocedure kostbaar en tijdrovend is en werkgevers daarom huiverig zijn om mensen aan te nemen.
Ontslag zonder tussenkomst van een rechter of UWV? Oppositiepartij D66 komt met een initiatiefwet om dit mogelijk te maken. Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 kondigde dit aan in tijdschrift Elsevier, zo meldt Nu.nl.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling