Een werkgever ontslaat een werknemer op staande voet als deze weigert gehoor te geven aan een oproep van de bedrijfsarts. Het is niet de eerste keer dat de werknemer zich weigerachtig opstelt ten aanzien van zijn re-integratie.
Stelende werknemers kunnen in vervolg een claim tegemoet zien voor de kosten die de baas gemaakt heeft bij het inschakelen van een detective. Dit komt voort uit een uitspraak van een kantonrechter in Breda in een zaak die een werknemer aanspande tegen zijn voormalig werkgever.
Afgelopen jaar hebben werknemers veel vaker gebruikgemaakt van een rechtsbijstandverzekering. Het aantal arbeidszaken nam met maar liefst 50 procent toe.
In een zaak die voor de Rechtbank Zwolle diende, wordt het ontslag kennelijk onredelijk geacht, omdat de werkgever iedere voorziening achterwege heeft gelaten voor een oudere, altijd vlekkeloos functionerende werknemer. De werknemer heeft recht op schadevergoeding, maar zij wordt gematigd wegens de benarde financiële situatie van werkgever.
Bij een terecht gegeven ontslag op staande voet is het mogelijk de schade die daaruit voortvloeit op de werknemer te verhalen. Als de werknemer de werkgever door opzet of schuld een ontslagreden heeft gegeven, kan de werkgever kiezen uit een gefixeerde schadevergoeding (onafhankelijk van de werkelijke schade) of een volledige schadevergoeding (het gevolg van de voortijdige opzegging).
Bouwend Nederland en de vakbonden gaan de bouw-cao openbreken om tijdelijk vorst-WW te regelen. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, en John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, hebben daar afspraken over gemaakt.
Het ontslaan van werknemers via de kantonrechter gaat minder gemakkelijk dan in het verleden. Voorlopige cijfers over 2009 van het kantongerecht in Amsterdam wijzen op een toename van het aantal afwijzingen, dit meldt het Financieele Dagblad.
Afgelopen jaar waren er veel procedures over de vraag of een werknemer tijdens de opzegtermijn een ontbindingsverzoek kan indienen. De werknemer kan op die manier snel een ontslagvergoeding krijgen, terwijl hij bij opzegging na een UWV-procedure een langdurige kennelijk onredelijk-ontslagprocedure zou moeten voeren. De Hoge Raad heeft nu beslist dat een werknemer ontvankelijk is in zo’n ontbindingsverzoek tijdens de opzegtermijn.
Opvolgend werknemerschap ontstaat wanneer een werknemer via een andere werkgever in hetzelfde bedrijf in dezelfde functie doorwerkt, bijvoorbeeld na een doorstart van de onderneming. Deze situatie kan onduidelijkheid creëren wanneer de werknemer vervolgens wordt ontslagen door de nieuwe werkgever. Hoe zit het precies?
Een werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een werknemer wegens buitensporig internetgebruik. Maar de kantonrechter vindt het bewijs onvoldoende.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling