Een bedrijfsarts laat aan de werkgever per brief weten een werknemer volledig arbeidsongeschikt te achten. Later blijkt dat dit onjuist is omdat de arts ten onrechte informatie uit een eigen, eerde brief gebruikte. Uit het eigen actuele oordeel van de bedrijfsarts blijkt dat de werknemer had kunnen starten met aangepaste werkzaamheden.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een registratie voor uitzendbureaus om malafide praktijken en uitbuiting van vaak buitenlands personeel aan te pakken. Minister Donner van Sociale Zaken Donner wil de registratie van uitzendbureaus echter niet verplichten. Zo meldt Flexmarkt.nl.
Als werkgever maakt u bij het aannemen van personeel gebruik van het door de sollicitant opgestelde curriculum vitae (cv). Dat u er verstandig aan doet om dit cv te onderzoeken, blijkt uit deze zaak waarin een werknemer onjuistheden had vermeld.
Sommige werknemers die geen toestemming krijgen voor een langere vakantie melden zich vanaf het vakantieadres ziek. Het vermoeden ontstaat dan dat de werknemer niet echt ziek is, maar de boel bedriegt. Uit deze uitspraak van het Hof Amsterdam (10 april 2008, nr. 200.000.763/01) blijkt nog maar weer eens dat het overgaan tot een ontslag (op staande voet) in dit soort gevallen niet eenvoudig is en vaak geen stand houdt.
Managers en directeuren hebben in hun functie te maken met een groot afbreukrisico. Op welke manier dient zich dat te vertalen in een ontslagvergoeding? Over die vraag boog zich de kantonrechter in Haarlem.
De politiek wil graag dat medewerkers ook na hun pensioen nog blijven doorwerken, maar werkgevers zijn terughoudend vanwege de potentieel hoge kosten. Eén van de relevante vragen is of medewerkers na de ingangsdatum van hun (vroeg)pensioen recht hebben op een ontslagvergoeding (Kantonrechter Amsterdam, 30 januari 2008, JAR 2008/44).
Vanaf 1 april 2008 mogen periodieke uitkeringen uit een stamrecht (betaling uit een ontslagvergoeding) niet meer worden gekort op de IOAW. Mensen bij wie de stamrechtuitkering wel is verrekend met de IOAW kunnen vragen om herziening van de uitkering over de periode vanaf 1 april 2005. Dit moet gebeuren vóór 1 april 2009, zo meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Bijna een derde (31 procent) van de werknemers in Nederland omschrijft de ICT-middelen van hun werkgever als verouderd en een obstakel voor Het Nieuwe Werken (HNW). Dit zijn een paar bevindingen van het Bring Your Own Device-onderzoek (BYOD) van de BSA | The Software Alliance in Nederland, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier onder vierhonderd mensen in Nederland met een kantoorbaan.
De werkloosheid is op dit ogenblik de grootste zorg bij de inwoners van de verschillende regio’s van de Europese Unie. Dat blijkt uit een enquête van Eurobarometer over de belangrijke uitdagingen waarmee de bevolking van de diverse Europese regio’s worden geconfronteerd, meldt express.be
Twee op de drie Nederlanders zijn tegen een ontslagversoepeling zo blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van het FD. Zij zien de versoepeling niet langer als het beste medicijn om eerder uit de economische crisis te komen aldus de krant.