Een bedrijf sluit met de vakbonden een sociaal plan, dat vervolgens wordt aangemeld als regeling in de cao. Een van de afspraken is dat vanaf een bepaalde datum tot einde dienstverband de opgebouwde vakantiedagen als opgenomen worden beschouwd. Bij een van de werknemera gaat dit om 251 uur. De vraag is of deze werknemer gebonden is aan de gemaakte afspraak.
Met het overeenkomen van een concurrentiebeding beperkt de werknemer zijn vrije arbeidskeuze. Door dit schriftelijk aan te gaan laat de werknemer weten de consequenties goed te hebben overwogen. De rechtbank te Dordrecht is van mening dat met het versturen van een akkoord per e-mail ook aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan.
Na een hysterische uitbarsting van een werkneemster op de werkvloer, wil haar werkgever de arbeidsovereenkomst laten ontbinden. Maar de Kantonrechter vindt dat een uitbarsting een toekomstige vruchtbare samenwerking niet in de weg hoeft te staan.
De Tweede Kamer twijfelt over het plan van D66 om het ontslagrecht te versoepelen. De regeringspartijen wijzen op de afspraak met de PVV niet aan het ontslagrecht te komen en de andere partijen zien het feit een ontslag alleen nog achteraf te laten toetsen door een rechter als een werknemer bezwaar heeft gemaakt niet helemaal zitten.
Een werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst met zijn werkgever op tegen 1 juli 2010 om per diezelfde datum in dienst te treden bij een concurrerende onderneming. De werkgever is van mening dat het de werknemer niet is toegestaan om bij de concurrent in dienst te treden op grond van het van kracht zijnde (non) concurrentiebeding.
Een werknemer mag gelet op de bijzondere taakstelling van zijn werkgever en zijn eigen positie daarin, ontslagen worden wegens het in privétijd onder invloed van alcohol veroorzaken van een ongeluk.
Een proeftijd is bedoeld om gedurende korte tijd te beoordelen of partijen met elkaar verder willen. In dit geval was de werkgever niet zeker van de werknemer en hij wilde een jaarcontract omzetten in een half jaar contract. De kantonrechter vond dat dit niet kon en de werkgever moest het salaris blijven betalen totdat het jaarcontract rechtsgeldig was beëindigd.
Een bagagemedewerker op Schiphol wordt op basis van camerabeelden verdacht van betrokkenheid bij bagagediefstal. Hoewel de werknemer ontkent, ontslaat de werkgever hem op staande voet. Kan dit?
Een medewerker werkt sinds 2005 als huisschilder en is tot maart 2008 voorzitter van de OR. In oktober 2008 geeft hij zijn lidmaatschap van de OR op. In maart 2009 wordt een ontslagvergunning voor deze medewerker aangevraagd, aangezien er geen werk is. Volgens de medewerker houdt dit echter verband houdt met zijn voormalig lidmaatschap van de OR en hij verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder vergoeding van € 20.000 bruto.
Na een periode van arbeidsongeschiktheid merkt de werkneemster dat zij te weinig salaris, vakantiegeld en ziekengeld heeft ontvangen. Zij verzoekt haar werkgever om deze fout te herstellen. Die weigert echter bij herhaling om het door de werkneemster gestelde tekort te betalen. Om toch betaling te verkrijgen, start de werkneemster een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling